Международни и местни дизайнери се събраха в германската столица вчера, за да покажат най-новите си колекции на ежегодната Седмица на модата в Берлин, съобщава чуждестранната преса.

Сред дизайнерите, които ще представят своите колекции, са Марсел Остертаг, Мелиса Минка и Килиан Кернер.

В залата, известна като Берлинския салон в двореца Кронпринцен, е организирана групова изложба на модни дизайнери, както и на дизайнери на бижута, в която участват украинските марки "Бобкова" и "Литковска".

Събитията в рамките на Седмицата на модата през следващите няколко дни ще обхванат известни локации из целия град, сред които луксозния хотел "Адлон", берлинската Стара национална галерия и залата за музикални представления на живо "Верти Мюзък Хол".

"Седмицата на модата демонстрира творческата и икономическа сила, която се проявява тук през цялата година", каза Франциска Гифай, сенатор по икономическите въпроси в града.

В модната индустрия на Берлин работят около 25 000 души от общо 5000 компании, припомня БТА. Индустрията има годишен оборот от 5 милиарда евро, а тази година берлинската Седмица на модата получи 2 милиона евро финансиране от градската хазна.

Много магазини в Берлин предлагат отстъпки, организират специални събития и правят временни щандове като част от проекта "Studio2Retail".