Сред присъстващите бяха близките приятели на Дим Дуков Марта Вачкова, Камен Воденичаров, Катето Евро, Тончо Токмакчиев, Емил Кошлуков, Ваня Щерева, Мариус Куркински, Мая Илиева, Иван и Андрей, стилистът Гого и други. Венци до ковчега оставиха и от столичната централа на ГЕРБ.

Вижте снимки >>
Видео >>

Час преди опелото Мартина Вачкова разказа, че Дим силно е прегръщал всяка кауза, с която се е заемал, пише Стандарт. Според нея той е пример за човек, който дълбоко се обвързва с всичко, което се захване. "Дим е като символ на едно поколение търсещи хора. Той беше светъл човек и правеше всичко около себе си светло и одухотворено. Вярваше истински и дълбоко. Беше неспокоен и търсеше, защото искаше да намери покой, искаше да открие смирение”, каза Марта минути преди погребението.

Хората пред храма продължаваха да обсъждат дали Дуков не си е отишъл заради прекаления си идеализъм и страстта, с която се впускал в новите си начинания.

Дим Дуков е един от малкото хора в България, които с открита усмивка признаваха "Да, аз съм различен. И винаги съм се гордял с това". Стилист, духовник, новатор, телевизионен водещ и хотелиер - това е само малка част от амплоато, присъстващо в биографията му като професия или признание. Роден през 1964 г., той е син на известния художник-аниматор и карикатурист Стоян Дуков, изключително популярен в българската култура като автор на класики на родната анимация като "Га", "Февруари", Къщи-крепости" и др.

Превръща се в един от основателите на първия частен миксклуб "Спартакус", създаден специално за хората с хомосексуални наклонности, а също така е и сред инициаторите на създаването на първата българска гей организация.

В началото на деветдесетте години той става послушник в Рилския манастир, впоследствие учи богословие. Всичко това се случва още преди създаването на "Спартакус". В крайна сметка осъзнава, че отдаването му на Бога не е истинското му призвание и се насочва към хотелиерството.

Телевизионната му кариера започва с участието му в реалити шоуто "ВИП Брадър" (VIP Brother), припомнят от avtora.com. Дим Дуков е една от звездите в първия сезон на предаването през 2006 година. Яркото му присъствие на екрана продължава да радва феновете в "Голямата уста". Впоследствие участва и в първото издание на "Пълна промяна". Освен към шоубизнеса, Дуков проявява сериозен интерес и към политиката, изявявайки се като водещ  на предаването "Пирамида". 

Вижте снимки на Дим Дуков >>