Фей Дънауей и Уорън Бийти излязоха на сцената, за да връчат отличието за "Най-добър филм". Те обявиха за победител "Ла ла ленд" и целият екип на филма излезе на сцената. Но след малко се разбра, че е станало объркване и наградата е за "Лунна светлина". Продуцентът на "Ла ла ленд" Джордан Хоровиц накрая лично обяви триумфа на конкурентите си. Бийти се оправда с това, че в плика е пишело и името на Ема Стоун ("Ла ла ленд"). "Лунна светлина" грабна и наградата за "Адаптиран сценарий".

Вижте снимки от церемонията >>
Роклите от червения килим >>

По-късно от финансовата компания "Прайс Уотърхаус Купърс" се извиниха за големия гаф с погрешното име:

"Искрено се извиняваме на "Лунна светлина", "Ла ла ленд", Уорън Бийти, Фей Дънауей и зрителите за грешката, която беше направена по време на обявяването на наградата за най-добър филм. На връчващите приза по погрешка беше даден плик за грешна категория и когато го разбрахме, незабавно се поправихме. Разследваме как е могло да стане това и искрено съжаляваме, че се е случило".


Престижният приз за "Режисура" все пак отиде при Деймиън Шазел (32) за "Ла ла ленд". Филмът спечели още призовете за "Операторско майсторство", "Сценография", "Музика" и "Песен" ("City of Stars"). Леонардо ди Каприо връчи наградата за "Актриса в главна роля" на Ема Стоун за участието й в лентата.

Кейси Афлек - брат на Бен Афлек, спечели "Оскар" на втората си номинация - за "Актьор в главна роля". "Манчестър до морето" грабна още наградата за "Оригинален сценарий".

Най-добра "Актриса в поддържаща роля" стана Вайола Дейвис с "Прегради". Махершала Али просълзен взе приза "Актьор в поддържаща роля" за "Лунна светлина".

Българинът Теодор Ушев и филмът му "Сляпата Вайша" не успяха да се преборят за "Оскар" за "Късометражна анимация". Наградата отиде при "Свирчо" на Pixar. В категорията "Анимация" спечели "Зоотопия".

Призът за "Чуждоезичен филм" отиде при "Търговският пътник" на иранеца Асгар Фархади, който печели отличието за втори път. Режисьорът бойкотира церемонията. Негови представители изказаха отново от негово име уважение към страната му и другите държави, които са с ограничен достъп до САЩ след решение на Тръмп.

"Възражение по съвест" на Мел Гибсън спечели в категориите "Монтаж" и "Звуков мишунг".

Шантавият "Отряд самоубийци" триумфира в категория "Грим и прическа". За "Костюми" бе отличен "Фантастични животни и къде да ги намерим". С най-добър "Звуков монтаж" е "Първи контакт", а с най-добри "Визуални ефекти" - "Книга за джунглата".

"О. Джей: Произведено в Америка" за историята на О. Джей Симпсън победи в категорията "Документален филм".

Призa за "Късометражен филм" спечели "Пей", а за "Късометражен документален филм" бе отличен "Белите каски".

На сцената по време на церемонията излязоха Дженифър Анистън, дуото Бен Афлек и Мат Деймън, Хали Бери, Ейми Адамс, Мерил Стрийп и Хавиер Бардем.

Водещият на церемонията Джими Кимел не пропусна да направи няколко шеги за новия президент Доналд Тръмп. Той поздрави "силно надценената актриса" Мерил Стрийп и я пита дали не носи рокля на Иванка. Звездата криеше свенливо лицето си зад рамото на мъжа си. По-късно Кимел се разтревожи, че Тръмп не е туитнал нищо за "Оскарите".