Това обяви на пресконференция просветният министър Красимир Вълчев.

Учебната година започва на 15 септември, така е записано в закона. Няма да предлагаме промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, свързана с началото на учебната година, добави Вълчев.

Министерството на образованието и науката ще приеме предложението учебната година да не навлиза в юли месец, т.е. след 30 юни.

По думите на министъра има аргументи като високите температури и липсата на климатизация в училищата, с които министерството трябва да се съобрази.

Той обясни, че целта на предложението е било не повече учене за сметка на ваканцията, а по-балансирано разпределение на ваканцията.

Той обаче отбеляза, че в гимназиалните класове удължаването на коледната и срочната ваканция води до навлизане в юли, което не е желателно. Вероятно последните класове ще приключват учебната година на 30 юни, добави Вълчев.

В отговор на въпрос министърът каза, че отказът от скъсяване на лятната ваканция вероятно ще бъде за сметка на трите дни между 2 и 5 януари. Няма да я има двуседмичната зимна ваканция, посочи той.

До 10-15 август трябва да сме готови с промените, които предвиждаме в подзаконовата нормативна уредба, за да са факт за началото на учебната година, каза още Красимир Вълчев.

Миналата седмица МОН предложи проект на график за учебното време и за ваканциите през учебната 2017-2018 г. с аргумента почивката на българските ученици през летния сезон да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз.

Предложението беше учебната година да бъде със седмица по-дълга за децата от 1 до 11 клас. Учениците от 1 до 4 клас да приключат следващата година на 7 юни, а не както досега – на 30 май. За децата между 5 и 7 клас краят на учебната година да бъде на 22 юни, а между 8 и 11 клас - юли.  За сметка на удължената с 6 дни ваканции МОН предвиждаше почивки за учениците в почти всеки месец.

Проектът на МОН обаче предизвика бурно недоволство сред ученици, родители, учители, дори от бизнеса.