Тази промяна изисква законодателно решение, което министерството ще предложи през октомври, обясни министърът и допълни, че предложенията ще касаят промени в частта за финансиране на предучилищното образование и делигираните бюджети.

"Влизането в сила на това решение може да стане през учебната 2018-2019 година”, подчерта Вълчев, цитиран от "Фокус".

В момента подготовката преди училище е задължителна за 5-годишните, а училището започва в годината на навършване на 7 години.

По думите на Красимир Вълчев, децата които са били в детска градина и след това се преминали през предучилищната подготовка по-лесно се задържат в системата.

Сега децата, които не са обхвани в детска градини и чийто майчин език не е български най-често отпадат от училище.

Образователният министър уточни, че преди да постъпят в училище, те вече имат натрупан такъв дефицит и преподавателите трудно ги „избутват” до 5-6 клас, след което отпадат.

По думите му децата от семейства с родители с ниско образование, най-често на са обхванати от предучилищно образование.

"От ГРАО имаме информация за всички ученици, които липсват от образованието. Тази информация до 10 август ще бъде предоставена на общините”, каза още Вълчев.

Общините до вчера е трябвало да определят районите на екипите си, които ще работят по връщането в системата на въпросните деца.

Министър Вълчев уточни, че почти всички са направили това райониране - над 110 ще са екипите. Очаква се информация от още две области.

Образователният министър поясни, че е създадена мрежа от комуникация със заинтересованите страни, работи се по изчистване на проблемите, свързани с този процес.

"Резултатите по този механизъм ще се почувстват в навечерието на учебната година – 1 – 15 септември", каза още министър Вълчев.

МОН не се отказа от "уседналостта"

Министър Красимир Вълчев заяви, че застава зад промените в правилата за прием в първи клас, предвиждащи 3 години уседналост на родителите.

"Каквито и критерии да заложим, ще е налице несправедливост. Има усещане за несправедливост в една част от родителите, когато имаме по-малък брой места в сравнение с търсените в определени училища. Ние продължаваме да твърдим, че критерият "близост" е най-добрият", допълни Вълчев.

Преди МОН обяви, че въвежда уседналост за прием на първокласници. Това породи недоволство сред родителите, които ще засегне това изискване.