Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, английски, немски, френски и италиански езици. Има незначителен спад в резултатите по математика, философски цикъл, руски и испански език. Това съобщиха днес от Министерството на образованието и науката, представяйки резултатите от държавните зрелостни изпити в 12-и клас от май т.г.

В топ 10 по успех на матурата по БЕЛ са седем столични училища, две езикови гимназии в Пловдив и една в Ловеч.

На първо място е 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" (със среден успех 5,66), следва 73-то Средно училище "Владислав Граматик" (5,59) и 164-та Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" (5.59).

След първите три меса се нареждат НГДЕК "Константин Кирил Философ" (с 5,53) в София, Езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив (с 5,51), Американският колеж (с 5,48), Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" (с 5,47), Първа английска гимназия в София (5,45), Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч (5,42) и Езиковата гимназия "Пловдив" в Пловдив (5,42).

"За първи път в тази класация за десетте най-добри училища от матурата по БЕЛ в страната е гимназията в Ловеч", отбеляза Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН, цитирана от БТА.

С най-висок резултат на втория държавен зрелостен изпит по 13 предмета на първо място е Американският колеж (с 5,84).

След него по успех на втората матура са Първа английска гимназия (с 5,83) и частното училище - ЧГЕХП "Проф. д-р Васил Златарски" (с 5,74).

Следват Първа езикова гимназия в Русе, 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов", СМГ "Паисий Хилендарски", 164-та Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", Профилираната английска гимназия "Гео Милев" в Русе, Езиковата гимназия "Пловдив" в Пловдив и Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София.

Анализът на МОН сочи, че традиционно на матурите в 12-и клас най-високи са резултатите на зрелостниците в София-град, Смолян и Варна, а най-ниски - в Разград, Ямбол и Кърджали.

Средният брой точки на втората матура е по-висок от средния брой точки по БЕЛ в почти всички региони на страната.

Традиционно с най-високи резултати и на матурата по БЕЛ, и на втората матура са зрелостниците от профилираните гимназии, а с най-нисък - от професионалните гимназии.

И през тази година резултатите на момичетата са по-високи от тези на момчетата в 12-и клас по преобладаващата част от предметите на матурите.

48 700 ученици се явиха на матурата по БЕЛ. Темата за 41-ия въпрос бе "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа "Албена" на Йордан Йовков.

Зрелостни неволи с "Албена" и граматиката  >>>