Кой казва, че младите момичета не могат да носят грим и къси блузки, които разкриват пъпа им? Какво лошо има в това да подражават на поп звездите, които гледат по MTV?

Въпреки тези риторични въпроси, ние продължаваме да се притесняваме, че пазарът насърчава десетгодишните ни деца да изглеждат по този начин и да пораснат толкова бързо, пишат от moetodete.bg.

Гланц за устни с цвят на бонбони и розова опаковка привлича погледите на дъщерите ни, още когато са на четири. Година по-късно на дневен ред са впитите рокли на пайета. И преди да са станали на десет, те вече тропат с крак, настоявайки да им купим грим.

Как и кога трябва да очертаем границите на позволеното?

„Гримът казва: „Аз осъзнавам пола си”, обяснява професор Лорейн Шер, клиничен психолог в Лондонския университетски колеж, която се занимава от години с изучаване на женската сексуалност и ролята на външния вид.

„Гримът е онази невинна първа стъпка – най-лесно приложимият феминизиран продукт с най-видимите резултати...”, допълва докторката.

Все пак би било нечестно да забраниш на десетгодишната си дъщеря да носи какъвто и да било грим - особено ако тя вижда, че ти го ползваш всеки ден. Вместо просто да отхвърлиш молбата й, използвай ситуацията, за да споделиш с нея своя опит, съветва д-р Дженифър Леонард, психолог и семеен терапевт.

„Кажи й, че не може да носи грим в училище, но бъди по-либерална, когато става въпрос за почивните дни. Тя трябва да вижда в твое лице приятел и съдружник, а не цербер, зад чийто гръб да прави всичко, което си е наумила.”

Предложи й да експериментирате с твоя грим, но внимавай заниманието да не прерасне в нещо повече от игра. Момичето трябва да почувства, че не му е отнето правото да изучава женствеността си.