След години употреба на храна, достъпна навсякъде, позволена за продажба, без указани ограничения за консумация, като количество или възрастова граница, свободно рекламирана, изведнъж разбираме, че тя е причинител на болести и е изключително опасна за здравето ни. Действително стряскаща новина, особено тогава, когато тази храна е евтина, бърза, удобна и много семейства разчитат на нея.

Модерните и готови храни, които превърнаха нациите в нации на бързото хранене, вече оказват своето отражение. Резултатите от навлизането им в ежедневието са сериозно негативни. Науката и медицината разкриват данни, че в дъното на много хронични заболявания стои именно готовата, пакетирана и бърза храна.

Какво е готова и бърза храна –  Това е рафинирана, преработена храна, която съдържа основно бяло пшенично брашно, рафинирана захар, трансмазнини / по етикетите се изписват като  растителни частично хидрогенизирани или хидрирани мазнини /, консерванти, оцветители, овкусители, подобрители, сгъстители, аромати, и т.н. Обикновено е пакетирана, като преди това е термично обработена  - изпържена или печена, понякога се предлага и в замразен вид. Заради евтините съставки и добавените химикали в нея, храната е евтина, удобна за консумация, чиста, в удобни опаковки, лесно преносима и трайна.

Кои храни са готови, бързи и рафинирани – сладки и солени бисквити, солети, пици от бяло брашно, всички фабрикати и полуфабрикати, замразени пици, пържени картофки, бургери, хот-дог, подсладени млека, вафли, кроасани, крекери, чипс, понички, газирани напитки, захарни и шоколадови бонбони, шоколад, течен шоколад, сладолед, царевични пръчки със сол и мазнини, сухи пасти, и т.н.

Децата и бързата храна – децата са просто влюбени в тези храни. Рекламната индустрия целенасочено ползва актуалните и любими на децата герои в реклами на такива храни и така влияе на децата и избора им. Когато по няколко пъти на ден децата виждат реклами по телевизията или докато играят в интернет, най-естествено е да бъдат привлечени от цветовете и героите и да поискат да опитат. И така се започва, докато се стигне до ежедневна консумация. Например анимационния герой батман яде определена храна и детето, ако иска да стане силно като батман, трябва да яде същото и т.н.  Децата, особено до 13-14 г,  е трудно да разберат здравните последици от храненето с такива храни, а и те изглеждат много апетитни и примамливи за тях. Има много научни доказателства, че такава храна, консумирана редовно, всъщност е пристрастяваща за децата, заради изкуствените подобрители на вкуса, оцветители, подсладители и др... Води до много хронични заболявания, затлъстявания, понижено самочувствие, намалява способността и желанието им да участват и да развиват спортни дейности. Децата, редовно консумиращи бързи и готови храни имат повишен риск от развиване на заболявания като затлъстяване, диабет тип 2 и депресия. 

Как влияе бързата храна върху децата

Енергия и концентрация

Начинът на хранене оказва силно влияние върху изграждането на навиците и способностите на децата да възприемат учебния материал. Те се нуждаят от енергия и храна за мозъка, а именно бързата и готова храна, богата на рафинирана захар, трансмазнини, консерванти и др., отнема от енергията им и лишава децата от възможността да се концентрират. Освен това липсата на енергия води и до нежелание за спорт и за активни дейности...

Риск от затлъстяване


Връзката между консумацията на готови и бързи храни и появата на надномерно тегло и затлъстяване /официално признато за болест/ е потвърдена от официалната наука. Според нея, децата консумиращи такава храна, приемат повече калории, мазнини, въглехидрати и в пъти по-малко хранителни вещества. Бързата и готова храна доставя само калории на тялото, без ценни хранителни вещества. Децата, редовно приемащи такива храни /над 2 пъти седмично/, имат много малко или почти нямат желание и апетит за естествени храни като плодове, зеленчуци и храна с фибри, като варива и зърнени култури.

Според публикувано изследване в списанието “Nature Euroscience” през 2010 става ясно, че бързите храни и готови продукти съдържат в себе си вещества, които влияят директно върху мозъка и водят до пристрастяване у консумиращите ги. Деца с надномерно тегло развиват висок холестерол и са застрашени от сърдечносъдови заболявания на по-късна възраст. Самочувствието и увереността също страдат при деца, консумиращи такива храни, а това води до депресия.

Хронични заболявания

Според Института по превенции в Америка всички експерти по темата винят бързата храна за ръста на хроничните заболявания при децата. В следствие на лошото хранене се наблюдава рязко спадане на възрастовата граница за поява на заболявания, които в миналото са се появявали у хора над 50-годишна възраст. Рафинираната и пакетирана храна според учените води до много висок риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане и болести, свързани с нарушени функции на щитовидната жлеза.