Тръгвайки на училище, детето ни се сблъсква с непознати досега предизвикателства, като дългото седене на едно място и личната отговорност към носенето на учебници и тетрадки. Често автоматично се появява неправилна стойка и прекалено натоварване на опорно-двигателния апарат. Това може да доведе до болки в гърба, а по-късно и до изкривявания на гръбначния стълб. Ако не се вземат мерки, с напредването на възрастта често могат да се появят и по-сериозни медицински проблеми. Основна отговорност на родителите е да възпитат у детето си навици, които да му помогнат винаги да води здравословен начин на живот. Ето как да го направите, използвайки тези 3 основни съвета:

1. Коригирайте стойката на детето

Винаги напомняйте на детето да не се изгърбва и внимавайте за периода на пубертета, в който то може да изпитва срам от това, че е по-високо от съучениците си и да започне да ходи приведено. В днешните времена на твърде ранно съзряване на децата не знаете кога този проблем може ви изненада. Обяснете на малкия си ученик как трябва да седи на чина. Ако го научите винаги да е с изправен гръб, можете да се гордеете със себе си. Това обаче не е достатъчно, за да избегнете дискомфорта в опорно-двигателния апарат. Правилното седене изисква всички точки на гръбначния стълб да са равномерно натоварени. Затова височината на стола спрямо бюрото трябва да е такава, че в коленете и в областта между бедрата и корема тялото да създава перфектен ъгъл от 90°. Тоест, коленете и тазобедрените стави трябва да са разположени на еднаква височина. Стъпалата пък трябва да са плътно и стабилно "залепени" за пода. У дома изберете ергономичен чин, който може лесно да се коригира спрямо ръста на детето. Така ще избегнете не само появата на болки в гърба, но и ще спестите закупуването на ново бюро в периода на израстване. Сега ергономичният ученически чин Ergo Tech с регулируема височина на бюрото и стола е на промоция в Office 1 Superstore. Работният му плот се накланя до 40°, правейки го удобен за писане, четене и рисуване. Има го и за момиченца - в розово, и за момченца - в синьо. Както и в неутрален сив цвят.

Ергономичен RFG ученически чин Ergo Tech в розово, синьо и сиво сега е с 28% отстъпка в Office 1

Снимка: Office 1 Superstore

2. Задайте ясни правила за ученическата раница

Тежката раница е един от най-наболелите проблеми в съвременните български семейства. Децата имат много учебници, помагала и тетрадки, които трябва да поберат в нея. Учениците обаче трудно организират сами подреждането ѝ и са склонни да слагат вътре всичко, препоръчано от учителите. Независимо че във въпросния ден изобщо нямат в програмата си съответния предмет. Случва се дори екипът по физическо да бъде разнасян цяла седмица, приближавайки теглото на раницата до това на един първокласник. Това подлага гръбначния стълб на подрастващия на огромно натоварване. Затова трябва да поставите ясни правила. В началото задължително подреждайте раницата заедно с детето, докато добие навици. Слагайте по-тежките учебници на дъното и към гърба на раницата, а тетрадките отпред, за да балансирате тежестта ѝ. Напомняйте на детето да не я носи на едно рамо или на ръка, за да не се криви. Раницата трябва да е съобразена с ръста на ученика ни и да не надвишава 10 % от теглото му. Винаги трябва да се носи прилепнала до гърба и да не пада под кръста. Презрамките не трябва да са прекалено дълги и широки, за да не излизат от раменете на детето. Тези с меки вложки допълнително ще балансират тежестта на раницата.

3. Създайте здравословен режим

Възпитайте у детето осъзнат стремеж към здравословния начин на живот. Обяснете му всичко по логичен и разбираем начин. За съществуването на всяко правило и закон има причина. Научете го от малко да се храни разнообразно и балансирано, за да поддържа теглото си в норма. И никога да не се лишава от храните, които осигуряват здрав гръб, стави и кости, като млякото, сиренето, цитрусите, смокините, рибата, броколито, зеленолистните зеленчуци и др. Дайте шанс на детето си от малко да развие здрава мускулатура, която да държи и предпазва от контузии гръбначния стълб и ставите му. Запишете го на допълнителни спортни занимания. Никога не го лишавайте от движение с оправданието, че в квартала ви няма достатъчно деца, с които да си играе, че навън е студено или че иначе няма да може да си напише домашните. Всички знаем какво правят повечето ученици, когато са вкъщи. Лежат на дивана изкривени, с отпусната мускулатура, втренчени в телевизора или таблета. Изведете ги навън и им покажете, че животът не е само електронни игри и социални мрежи. Децата имат нужда от цялата ви любов и шанса да ви се доверят напълно и на отговорно изготвения от вас здравословен режим.

Снимка: Shutterstock