Децата трябва да се хранят здравословно и разнообразно с пресни продукти, за да растат здрави и силни. Според стандартите на специалисти, те трябва да обядват в три компонента: супа, второ ястие от месо, риба или птица, гарнирани с ориз, елда, царевична каша, зеленчуци, картофи или паста. Учебният обяд трябва да съдържа и топла или студена напитка: компот, желе, чай. Менюто е желателно да включва още хляб и плодове.

Снимка: iStock/Getty Images

Но не всички малчугани имат възможност да се хранят пълноценно, макар че всички имат право на това. Както казва Махатма Ганди: "Понякога Бог се явява на хората като хляб".

Светът е устроен така, че някои деца копнеят за нова супер популярна играчка, а на други очите им грейват само при вида и аромата на сготвена храна.

Заразно добро

Истинската доброта, както знаем, не се твори само на празници, а през всичките 365 дни в годината и 24 часа от денонощието. И когато човеците се обединят и заедно запретнат ръкави да помогнат на други хора в нужда, това си е пълнокръвна, чиста добродетел, с която показват, че "може". Всичко е възможно, ако действаме като мускетарите: "Един за всички, всички за един".

Снимка: iStock/Getty Images

Това се случва и чрез програмата на Българския Червен кръст - "Топъл обяд", която тази година получава подкрепата на търговската верига с най-много обекти в страната - BILLA България. Както от компанията отбелязват - заслуга за корпоративното дарение към тази кауза има всеки човек, който пазарува в магазините ѝ и по този начин се превръща в "съучастник" на благородното дело. В конкретния случай, отделената от веригата сума възлиза на стойност от 100 000 лева, които BILLA дарява на БЧК. По този начин, организацията ще обезпечи топъл обяд за 700 деца в училищна възраст - от 7 до 18 години, в начален и среден образователен курс, от социално слаби семейства.

 

Снимка:BILLA

Децата, обхванати от програмата, получават същата храна и се хранят заедно със своите съученици, като по този начин се чувстват равноправни и интегрирани. Така се намалява рискът от отпадане на малчуганите от образователната система. Средно около 12 000 деца годишно напускат училище именно поради социални причини. Те се нуждаят от храна, грижа и внимание през цялата учебна година, припомнят от БЧК.

BILLA България отдавна утвърждава корпоративната социална отговорност, като ключов свой приоритет. Вече шеста година веригата подкрепя дългосрочно и други кампании на Българския Червен кръст. Една от тях е "Купи и Дари", насочена към осигуряване на хранителни продукти за социално слаби хора. Тъкмо за това, подкрепата за каузата "Топъл обяд" се явява логично продължение на обединените усилия, този път с фокус върху ученици, чиито семейства - поради здравословни, социални или други, независещи от тях обстоятелства - не могат да обезпечат основните жизнени потребности на децата си.

Снимка: iStock/Getty Images

Кои деца и училища са част от Програмата?

Списъкът с училищата, които попадат в обхвата на инициативата "Топъл обяд", се предоставя от Областните организации на БЧК по места. Участниците се селектират въз основа на данни, подадени от съответните държавни институции и от директорите на учебните заведения.

Екипът на БЧК вече 16-та година се грижи за осигуряването на топъл обяд да получат българчета или деца от семейства на бежанци, чиито родители поради здравословни, социални и други, независещи от тях причини, не задоволяват основните им жизнени потребности. Подкрепа от програмата "Топъл обяд" получават и малчугани, чиито семейства са със среден общ месечен доход под 80% от минималната работна заплата за страната, и сираци, полусираци, деца с безработни един или двама родители или със самотни родители, ученици, на които един или двама родители са с физически или психически увреждания.

До момента, цифрите говорят, че програмата е осигурила безплатна храна на общо 20 448 нуждаещи се деца от цялата страна. Финансовият ресурс, необходим за реализирането ѝ, се осигурява чрез съвместни благотворителни кампании с партньори. Дарените средства възлизат на 3 108 712 лв. или общо 1 554 356 обяда. Тази година и BILLA България дава своя финансов принос, в подкрепа на програмата, като обезпечава 50 000 топли обяда за настоящата учебна година.

Търговската веригата благодари на всички свои клиенти, които избират да пазаруват в обектите ѝ в цялата страна и стават част от тази верига на доброто.

 

*Материалът съдържа продуктово позициониране