Трудно е човек да си представи учителите извън класната стая, но дори още по-сложно е да си представи известните личности в нея... при това не като ученици, а като преподаватели. Пътят към славата е дълъг и тежък, ето защо учителското бюро се оказва добър старт по пътя към крайната цел за следващите популярни имена.

Вярвате или не, тези знаменитости някога са били педагози, а учениците им са били истински късметлии.

Лиам Нийсън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Опитът му като екшън звезда в холивудските продукции е нищо, в сравнение с двете години, в които е следвал за педагог и дори е преподавал. Да, точно така, много преди да завладее големия екран, звездата от "Твърде лично" е искал да изявява в класната стая за постоянно. Нийсън сам определя този период като най-трудната задача, която е трябвало да изпълни през живота си. Киното със сигурност щеше да загуби много, ако не беше изгонен от гимназията, в която е работи. В свое интервю през 2012 г. актьорът признава, че по онова време е ударил 15-годишен ученик.

"Началото на всеки час е проблемно, докато накараш учениците да се успокоят и да внимават за новия урок. Но едно определено момче отказа да се укроти, затова отидох при него и го помолих да напусне стаята", разказва Лиам.

Тийнейджърът обаче не само отказал да си тръгне, но и заплашил Нийсън с нож.

"Реакцията ми бе да го ударя, което не трябваше да правя, но се почувствах застрашен", обяснява той.

Борда на училището не оправдава постъпката му, нищо, че е действал при самозащита, затова го освобождава от длъжност.

Силвестър Сталоун

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Когато е на 18 г. екшън звездата от "Роки" и "Рамбо" заминава за Швейцария, за да следва в тамошния американски колеж. В този период, за да изкара допълнителни приходи, той става преподавател по физическо възпитание в местно девическо училище. И макар още в тийнейджърските си години, наред със спорта, да се е занимавал с театър, именно тази професия му помага да преоткрие любовта си към актьорското майсторство. Затова преди да се премести в Ню Йорк, преследвайки мечтите си за изява на големия екран, Сталоун се записва в Университета на Маями, където учи драматично изкуство.

Хю Джакман

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След като завършва гимназия, Джакман решава да си остави една година, в която да пътува по света и да работи временно на различни места. Така на 18 г. се озовава в Обединеното кралство, където подобно на колегата си Сталоун, започва работа като асистент-учител по физкултура и спорт в престижна гимназия. Интересно е, че част от задълженията му изискват да преподава английски език на ученици, които са едва няколко години по-малки от него.

"18-годишен австралиец, който учи англичани на английски език, представяте ли си?", казва през смях актьорът в свое интервю за BBC.

През 2013 г. докато дава интервюта на червения килим на кинофестивал, състоял се в Германия, Джакман среща познато лице сред репортерите. Отнема му само няколко мига, за да се сети, че мъжът е бивш негов ученик от периода му като възпитател. Тогава актьорът спира да отговаря на въпросите, касаещи току-що присъдената му награда и започва шеговито да разпитва мъжа за физическата му подготовка.

По-късно някогашният му ученик публикува в своя Туитър следния статус:

"Онзи неудобен момент, когато световноизвестен актьор си спомни, че ти е преподавал в гимназията... Радвам се, че те видях, Хю Джакман! Щастлив съм, че не ме накара да падна на земята и да направя 20 лицеви опори, както беше навремето!"

Стинг

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди да стане известен с артистичния си псевдоним и да спечели редица награди "Грами", Гордън Съмнър работи 2 години като учител по английски и треньор по футбол в католическото училище "Сейнт Пол" в Англия. Самият той откровено казва, че едва ли е успял да научи децата на нещо и определя този период като истинско мъчение. Благодарение на него, обаче, открива любовта към музиката и вечер свири в група. Макар отдавна вече да не е преподавател, певецът и до днес е на мнение, че учителските заплати трябва да се повишат, защото, както казва той, това е една от най-важните и най-зле платени професии в света.

Джоан К. Роулинг

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След като майка ѝ умира при усложнения в боледуване, продължило 10 години, авторката на сензацията "Хари Потър" решава да замине за Португалия. Така на 25-годишна възраст и само с 3 глави от първата книга за магьосника, тя озовава в Порто, където започва да преподава английски език във вечерно училище. По това време се запознава с мъж, в който се влюбва. Двамата се женят бързо и скоро се ражда дъщеря им. Щастието ѝ обаче не трае дълго и след 2 години тя се развежда, след което се установява в Единбург, Шотландия, за да бъде по-близко до сестра си и да продължи работата си по романа, който ще я направи първият писател милиардер.

Стивън Кинг

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди да получи короната си и да бъде провъзгласен за Литературния крал на ужаса, Стивън Кинг преподава английски език в гимназия в щата Мейн. Но понеже учителската заплата не покрива всичките разходи на семейството му, той започва да пише кратки хорър разкази, които продава на различни списания. Първата му книга "Кери" е отхвърлена от множество издателства, но когато най-после е публикувана, той напуска работата си като учител и се концентрира единствено върху писателската си професия.

"За да бъдеш добър учител, на първо място е важно да задържиш вниманието на учениците, на второ място - трябва да им покажеш, че повечето от правилата всъщност са прости. Винаги започвах с думите: Не зацикляйте на неправилните глаголи, а помнете, че е необходимо подлогът и сказуемото да се съгласуват. Също така им обяснявах, че ако могат сглобят машина или мебел по инструкция, то със сигурност ще могат да напишат и изречение", споделя той.

Дан Браун

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първоначално авторът на бестселъра "Шифъра на Леонардо" се е интересувал от кариера далеч от писателската. Всъщност е искал да бъде музикант. Докато преследва тази своя мечта в Холивуд, за да може да се издържа, подобно на баща си, той става преподавател по математика в училище в Бевърли Хилс. След това, докато пише първата си книга, той е учител по английски и испански език в Ню Хемпшир.

Джийн Симънс

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди да сложи тесните кожени панталони и да гримира лицето си, за да изнася концерти пред хиляди хора, певецът е преподавал няколко месеца на шести клас в държавно училище в Ню Йорк.

"Причината, поради която напуснах след 6 месеца, беше същата, заради която станах учител - исках да се кача на сцена и хората да ме забележат. Подадох оставката си, защото 40 души не бяха достатъчно, исках 4000 хиляди", казва музикантът от "Kiss" в свое интервю през 1978 г.