Започва националната инициатива "Стара хартия за нова книга" за 2018 г. Първата спирка ще е на 8 септември в Бургас - в Приморския парк, при Пантеона - от 10 до 14 часа, а втората - на 9 септември - в Хасково, на пл. "Свобода", в същите часове. Още четири града ще са домакини на кампанията - София - на 16 септември, Русе - на 23 септември, Плевен - на 24 септември, Пловдив на 29 септември.

Всички малки екоентусиасти могат да се включат в събитията, като с помощта на възрастен придружител предадат 5 кг хартия за рециклиране. В замяна децата ще получат нова детска книжка, която ще изберат сами.

Малчуганите, донесли допълнителни 5 или повече кг хартия, ще получат като подарък новото специално издание на "ЕКОПАК България АД" "Грийн тийн". Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Събитието се провежда с подкрепата на Община Хасково и Регионалната библиотека "Христо Смирненски".

Всеки 1 тон рециклирана хартия спасява около 13 дървета и спестява 21 780 литра вода, припомнят организаторите на детския празник на четенето и екологията "ЕКОПАК България" АД и Книжен център "Гринуич". Затова колкото повече хартия съберат децата, толкова повече ще помогнат на природата и на града си.

Хасково например е домакин на инициативата "Стара хартия за нова книга" за трета поредна година. През 2016 г. и 2017 г. общо 1700 деца от града са предали 9,7 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 126 дървета. В замяна малките екоактивисти са получили повече от 2000 нови книги.

Всяка година кампанията има литературна тематика, вдъхновена от популярно детско заглавие. В настоящото издание на "Стара хартия за нова книга" малчуганите ще имат възможност да влязат в "дрешника" на приказния свят на Нарния, където ги очакват нови предизвикателства и награди. Книгите от поредицата "Хрониките на Нарния" на Клайв С. Луис са осигурени за празника от издателство "Труд", основен партньор на инициативата. А дори повече награди децата могат да спечелят в специална викторина, която ще провери колко знаят за опазването на природата и разделното събиране на отпадъците.

Средствата от събраната стара хартия в Хасково и в другите пет града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията "Грийн тийн".

АНКЕТА: Колко ви струва началото на учебната година?