Днешните деца отрастват със смартфони и таблети в ръка, а компютърът за тях не е никаква новост. Скорошно изследване, поръчано от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, разкри, че 90% от българските деца ползват интернет всеки ден. Това е напълно логично, предвид факта, че интернет позволява да говориш и играеш с приятелите си от разстояние. Мрежата дава достъп до цялата информация, събрана от човечеството - а всеки знае, че децата са изключително любопитни. Но тук започват и рисковете.

Интернет е пълен с неподходящо за подрастващите съдържание, а опасностите не са за подценяване от нито един родител. Ето защо ще ви покажем как да опазите децата си в интернет:

Разбиране и споделяне

Прекарвайте повече време с децата си - дори и те да са пред смартфона или компютъра

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Най-важното нещо, за да опазите децата си от опасностите в интернет, не е свързано с модерните технологии. Експертите разкриват, че ако имате силна връзка с децата си и те ви имат доверие, много бързо бихте разбрали за потенциални проблеми, с които те може да се сблъскат в мрежата. За това е необходимо да подхождате с разбиране към тях и желанието им да използват таблета, компютъра или смартфона за забавление.

Трябва да запознаете детето си от най-ранна възраст за опасностите от "виралните" видеа, които биха го накарали със заплаха да прави действия против волята си. Трябва да му разясните, че не трябва да обръща внимание на нападките в мрежата. Разкрийте му, че има хора, които биха му навредили. Разкажете му за опасностите от вирусите. Научете го да не бъде наивен и да не вярва на онлайн обещания за бърза печалба или на анонимни профили. Кажете му да бъде нащрек, защото всеки може да се представи за някой друг в интернет.

Според специалистите, колкото по-голямо доверие има детето ви, толкова повече то би споделяло с вас. Това е най-сигурният метод за противодействие на всички опасности.

Социални мрежи

Не създавайте профил на детето си в социалните мрежи

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Истината е, че социалните мрежи могат да бъдат много вредно място за всички подрастващи. Редица изследвания установяват, че те са токсични и за повечето възрастни - потребителите могат да започнат да си сравняват броя лайкове, да станат по-завистливи и по-големи нарциси. Същите негативи важат в още по-пълна сила за децата. Facebook, Twitter и Instagram не са подходящото място за едно дете. Там то лесно да стане жертва на кибертормоз и заплахи. Възможно е и да се свърже с непознати, които да се окажат опасни престъпници.

Изследване на Харвард разкрива, че макар повечето социални мрежи да имат изискване за минимална възраст, мнозинството от родителите сами помагат на децата си да си направят профили. Специалистите съветват никога да не правите това.

Ако детето ви има навършени необходимите години, то може да има профил в социалните мрежи. В този случай е редно да следите дейността му във Facebook и другите подобни сайтове. Вижте кои са онлайн приятелите му и кои коментират снимките му. Добре е да ограничите престоя му в социалните мрежи, защото те могат да са доста пристрастяващи.

Припомнете на детето си факта, че то не може да има доверие на непознати и че създаването на фалшиви профили, представящи се за някой друг, е много лесно. Отново важи правилото, че колкото по-информирани са децата ви, толкова по-малки са потенциалните проблеми.

Правила

Определете правила при ползването на компютъра

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Добра идея е да създадете списък с правила за своето дете, които да определят поведението му в интернет. Най-добре е този списък да е принтиран и да стои на видимо място за него - например до компютъра. Той може да изглежда по подобен начин:

  • Никога не давай лична информация като име, парола, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или служебен телефон на родителите си, без тяхно разрешение.
  • Никога не изпращай свои снимки или снимки на твои близки, без преди това да си се посъветвал със своите родители.
  • Никога не приемай среща с някого, с когото си се запознал в интернет. Веднага съобщи за подобно предложение на родителите си. Ако те одобрят срещата, нека тя да е на публично място и по възможност да е в присъствие на твои близки или приятели.
  • Никога не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашителни или неприлични. Информирай родителите си за такива съобщения.
  • Никога не отваряй електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга програма, която да увреди твоя компютър.
  • Не отваряй линкове, обещаващи големи печалби или нещо безплатно.
  • Помни, че в интернет всеки може да се представя за някой друг, като доста хора имат престъпни мотиви за това.

Може да добавите и още точки, но тези са най-важните. Необходимо е да говорите многократно с децата си по темата, за да не се превърне списъкът в нещо забравено или пренебрегнато от малчуганите.

Контрол над устройствата

Може би е по-добре детето ви да е с обикновен телефон, а не със смартфон

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Днес съществуват редица приложения, които ви предоставят контрол над смартфона или таблета на вашето дете. Родителите получават възможност да блокират за ползване определени апликации, както и да предотвратяват свалянето на едни или други програми.

Предвидена е също възможност за разглеждане на списък с най-често използваните от детето приложения за седмицата или месеца.

Родителите могат да избират време за сън на детето, през което смартфонът е напълно блокиран. Като алтернатива е достъпна функция, която позволява избор на брой часове за ползване на устройството от детето в рамките на един ден.

Пример за подобно приложение е Google Family Link, което е дело на технологичния гигант. То предлага всички изброени по-горе възможности и освен това ви позволява да следите местоположението на детето си, докато е навън със своя смартфон.

Контрол над мрежата

Много е важно да ограничите някои сайтове, ако децата ви са под 14 годишни

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако имате деца на възраст под 14 години, е редно да забраните посещението на някои сайтове. Вие лесно може да наложите контрол над домашната ви мрежа, но ако не се справяте - помолете за помощ вашия интернет доставчик. Браузърите също позволяват блокирането на сайтове. Друг вариант е да обърнете внимание на настройките на рутера.

Психолозите обаче съветват да се насочите към други методи, ако детето ви е над 14 години. Тогава то лесно може да пренебрегне вашите забрани, като е възможно те да го насочат в още по-опасна посока. В такъв случай трябва да подходите едновременно с разбиране към него, но и да му припомните за възможните опасности в мрежата.

Помнете, че всяко дете обича да играе, затова и не реагирайте с твърде драстични забрани

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Специалистите дават и други съвети, които могат да ви помогнат в борбата с вредното съдържание. Стратегическо решение би било компютърът да не е разположен в стаята на детето, а в общо помещение - например хола. Добре би било, ако вие прекарвате онлайн времето си заедно - било като играете или сърфирате в интернет с децата си. Добра идея е да знаете паролите на децата си, стига те да са малолетни. Освен това хвърляйте по едно око на интернет историята им в браузъра.

Експертите по кибер сигурност смятат за задължително инсталирането на надеждна и сигурна антивирусна система.

Психолозите съветват да следите за промени в поведението и емоционалното състояние на децата си, както и да поддържате връзки с родителите на техните приятели.

И никога не забравяйте - най-доброто нещо за сигурността на вашите деца е да говорите редовно с тях!