След изтощителната подготовка за първия учебен ден, самият 15 септември често неусетно се превръща в кошмар вместо в празник - какъвто трябва да бъде.

Изтощени и изнервени до краен предел от пазаруването и организирането на всичко, родителите предават негативните си емоции и на децата.

Но не е задължително да бъде така. Поемете дълбоко въздух и се заемете да превърнете първия учебен ден в истински и очакван празник както за детето, така и за вас самите. В крайна сметка вие сте тези, които дават пример на децата си как да погледнат от друг ъгъл дори и на най-негативните си преживявания и да ги превърнат във вълнуващи и дългоочаквани.

Ето няколко лесни начина да го направите.

ПРЕДИШНАТА ВЕЧЕР:

Заснемете видео

Снимка: iStock by Getty Images

Вечерта преди първия учебен ден задайте нa детето си няколко провокиращи размисъл въпроса, свързани с училище, и го попитайте какви цели иска да си постави за новата учебна година. Заснемете видео с отговорите - това ще е чудесен спомен след години, а и в края на учебната година можете да изгледате видеото заедно и да обсъдите какво се е случило с поставените цели.

Украсете вратата на стаята на детето, докато то спи

Сложете балони и хартиени украшения на вратата вечерта, след като ученикът заспи. Когато сутринта отвори очи и види празничната атмосфера, няма как да не започне деня си с позитивна нагласа.

НА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН:

Направете специална закуска

Снимка: iStock by Getty Images

Денят се познава по сутринта, а сутринта - по закуската. Оставете скучните закуски за други дни и направете нещо наистина специално за първия учебен ден. Гофрети със сладко, палачинки с шоколад и шоколадови пръчици или сандвич с форма на животно, а защо не и торта? Празникът си е празник, а да се закусва с торта е най-празничното нещо, за което се сещаме.

 Сложете бележка в кутията за обяд

Снимка: iStock by Getty Images

Можете да го правите и по-често от веднъж годишно, но милата бележка с "Обичам те" или други окуражителни думи е особено добра идея за първия учебен ден - най-вече за първолаците или за тези, които за пръв път ще стъпят в ново училище. Колкото и пораснали и самостоятелни да изглеждат децата ви, те още дълго ще имат нужда от вашата подкрепа, дори и да не го признават.

Изненада след училище

Снимка: iStock by Getty Images

Създайте приятна традиция след първия учебен ден, която може да е всичко от семейно ходене на сладкарница до подарък нова книга или пижамено парти за детето и най-близките му приятели. Така учениците ще имат още една причина да очакват 15 септември с нетърпение.

 Правете една и съща снимка всяка година

Това е хубава традиция, благодарение на която ще виждате колко много е пораснало детето ви през последната година. Събирайте всички снимки от първия учебен ден на едно място - те са чудесен подарък, когато детето завърши 12-и клас.