За да станат децата ни отлични ученици, те имат нужда най-вече от нашето внимание и любов. Дори и най-евтиният бюджет за първия учебен ден в България обаче изисква много средства.

Още месец преди 15 септември портфейлът ни винаги е празен. Децата ни растат бързо и им трябват нови дрехи, нови обувки за спорт и за предстоящите студени сезони. Списъкът с помагала, тетрадки и комплекти за писане, чертане и рисуване с всяка година става все по-дълъг. Само стартът на учебната година може да ни струва над 500 лв. В гимназията пълният комплект учебници излиза средно около 150-160 лева, а помагалата и учебните тетрадки надвишават 100 лева. У дома също трябва да подготвим за ученика си приятна и спокойна работна среда, обзавеждайки стаята му със свежи нови мебели и качествена техника за училище.

Много родители у нас вече предпочитат и частните училища, в желанието си за по-качествено образование, по-всеотдайни и мотивирани учители, по-добра материална база. Частното училище с включени храна и транспорт може да излезе 10 000 лв. и повече на година. Минимум 450 лв. пък струва униформата на един първокласник. Понякога на семействата се налага да влагат в образованието на детето цяла една заплата от ежемесечния бюджет, нещо непосилно за сам родител.

Винаги искаме най-доброто за нашите деца. Затова ги записваме и на частни уроци и занимални, на екскурзии, купуваме допълнителни материали и учебни помагала.

Сега е време да им осигурим всичко необходимо за учебната година. С кредити "Бързи пари" и "Бързи покупки" на TBI Bank ще подготвим успешно своя отличник за старта. Можем да вземем до 10 000 лв. в брой или под формата на стоков кредит. А одобрението става до 15 минути.

Снимка: TBI Bank

Кога да започнем с курсовете и частните уроци?

Никога не е твърде рано да започне допълнителното обучение на нашето дете. Поне когато става въпрос за изучаването на чужд език. Добре е обаче да се има предвид, че за хлапетата до 3-4 години са по-подходящи груповите занимания. Сигурно сте забелязали, че гледайки анимации, малкото дете бързо започва да повтаря нови думи на английски, руски и немски без да прави голяма разлика между българските и чуждестранните канали. Не се притеснявайте, че детето разбърква родни и чужди думички, и в главата му може да стане каша. То в момента разнообразява и систематизира знанията си. А по-късно, когато се озове в съответната държава, с лекота ще се ориентира и усвоява нови изрази. Най-подходящо е да започнете с групови занимания по чужд език под формата на игри и учене на песнички. Идеалният педагог ще съумее да преподаде новите думички във всяка една обикновена ситуация - от рисуването на принцеса до връзването на обувките.

Възрастта, на която родителите започват да търсят частни уроци за детето си, пада. Сравнително нова е модата с посещаването на курсове по математика от много рано, предвид все по-голямата популярност на свързаните с нея IT професии. Сугестопедичните занимални предлагат обучение още за хлапетата в предучилищна възраст.

За повечето деца перфектният момент за сериозно изучаване на музикален инструмент е на 5-6 години. За по-малките са подходящи групови практики с изпълнения на песни, танци и свирене на ударни инструменти. Именно по-ранните занимания ще помогнат на родителите да разкрият с помощта на професионалисти дали детето им притежава музикален талант и дали има смисъл да задълбочи заниманията си в тази сфера.

Спортът доказано укрепва гърба и ставите, а и прави чудеса с цялостната издръжливост и концентрацията, необходима по всички предмети в училище. Уроците по плуване могат да започнат още когато бебето е на 3-4 месеца. Няма по-добър спорт срещу гръбначните изкривявания, така че и никога не е късно да се започне с плуването. Само за година детето ще развие гръдния кош, а тялото му ще стане по-атлетично и пропорционално.

Не трябва да забравяме и шаха, тъй като едни от най-успелите хора във финансовия свят са добили първите си по-сериозни интелектуални умения именно с този спорт. Децата се научават да планират, да решават проблеми и да мислят в перспектива. Развиват логическата си мисъл. Повечето малчугани могат да усвоят правилата на играта на 6-годишна възраст.

Ако нямате амбицията вашият мъник да става професионален спортист, той трябва да почне заниманията си по тенис най-рано на 7-8 години, а при слабо развита мускулатура и проблеми с гръбнака - чак на 10 години. Художествената гимнастика е подходяща за деца след 8-9 годишна възраст. За футболните занимания в истински отбор е добре да изчакате хлапето ви да влезе в първи клас. Този спорт ще развие мускулите и сърдечно-съдовата система,  ще подобри координацията, ще научи детето на дисциплина, екипна работа и лидерство.

Вземи Бързи пари до 10 000 лв. >>

Снимка: Shutterstock