Една от основните грешки, които родителите правят, когато подготвят първокласник, е че плашат детето с училището, споделя психологът и доктор на науките Андрей Зберовски.

"Родителите казват на децата си: Сега няма да можеш да правиш много неща, сега няма да се наспиваш достатъчно, сега ще пишеш домашни, сега учителите ще ти се карат, сега няма да можеш да спиш следобед, сега няма да можеш да си поиграеш с други деца в училищния двор", обяснява психологът.

Експертът смята, че в момента, когато родителите започнат да плашат детето си с нов период от живота, то започва да мисли, че ще загуби всичко приятно и това, което преди му е носило удоволствие.

"Наскоро, например, работих в ситуация, в която майка каза на детето си: "Не ми хареса вашата група в детската градина, най-накрая ще отидете в клас, където няма да ги има Сергей, Петя, Мими и Наталия". И тъй като те са приятели на това дете, то не искаше да ходи на училище и започна да плаче, защото за него това е загуба на приятели, които ще отидат в други училища", каза Зберовски.

Докторът на науките препоръчва на родителите да покажат на децата си, че не губят нещо, а печелят. Че в бъдеще, в училище ще има нови приятели, преживявания, хобита, знания.

И истинските истории на родителите за техните приятни спомени от този период ще помогнат за увеличаване на желанието на децата да ходят на училище.

"Но не с разкази от типа "те ми се скараха, писаха ми двойка, майка ми и баща ми ме наказаха за някакво провинение", а да дадем положителната страна на училището. И най-важното - да кажем, че с началото на училище ти ставаш голям, това е голяма качествена стъпка в живота ти и сега ще изслушаме мнението ти с голямо внимание, защото вече си възрастен", каза психологът пред сайта riamo.ru.

Експертът уверява, че да заинтересувате детето и да говорите за положителните страни на училището е това, което ви позволява да се подготвите съвместно правилно за тази важна стъпка в живота му.