Началото на новата учебна година винаги е свързано със стрес: вълнение и трепет изпитват както първолаците, които правят сериозна крачка в живота си, така и техните родители. При това чувствата на последните са свързани не само с децата им, но и с финансовата страна на въпроса.

Вижте инфографиките >>

С такива разходи на домашния бюджет, като началото на учебната година, трябва да се съобразяват родителите по целия свят. Компанията за проучване на пазара на електронна търговия и анализиране на потребителските навици Picodi анализира колко пари са необходими през 2018 година за подготовката за училище на един първокласник, както и да сравнява разходите на българите с разходите на родителите от други държави, в които учебната година започва през септември. Кой изразходва най-малко пари за подготовката за първия учебен ден?

Данните се основават на актуалните цени в онлайн магазините в 36 страни. Ученическият комплект за първи клас се състои от 27 части: раница, канцеларски материали, творчески материали и спортен екип. При изчисляване на средната цена на всяка позиция са отчетени стоките от средната и ниската ценова категория. При конвертиране на валутите са използвани средните курсове за юли 2018 г.

Всеки първокласник се нуждае от качествена ортопедична раница с твърд гръб и широки, дебели презрамки. Тя трябва да бъде преди всичко удобна и вместителна. Въпреки малкия брой учебни предмети в началното училище, раницата трябва да побира голям брой следните принадлежности: несесер, папка с тетрадки, учебници, опционално - кутия за храна и шише с вода. Средната цена на такава раница в българските магазини е 52 лева. При изчисляване на средната цена са отчетени стоките от средната и ниската ценова категория.

Канцеларските материали, въпреки малкия си размер, също изискват съществени разходи. Безусловно, разходите до голяма степен зависят от съзнателния избор и финансовите възможности на родителите: много магазини предлагат както много евтини, така и много скъпи маркови канцеларски материали. Учителите от началното училище обаче съветват да се купуват по-евтини материали. Около 56 лева ще са необходими за най-обикновените тетрадки, подвързии за книги и тетрадки, несесер, няколко химикалки и моливи, линийка, гумичка и някои други канцеларски материали.

Обучението в първи клас представлява плавен преход от игровите форми на възпитание в детската градина към сериозните обучаващи методики на училищното образование. И все пак в началното училище не може без ножици, лепило, цветна хартия, бои, флумастери и цветни моливи. Тук заслужава да се отбележи, че цените варират в най-широк диапазон. Около 40 лева ще струват принадлежности за уроците по изобразително изкуство и творчество.

В основния комплект за уроци по физическо възпитание и спорт включихме спортни маратонки, анцуг и две обикновени бели тениски (за смяна). Съдейки по цените през август в различни онлайн магазини в България, всичко това ще струва около 34 лева.

Инфографика: Picodi

Проучването се концентрира и върху това какъв процент от средностатистическата заплата ще се изразходва за подготовката за първата учебна година в България и други държави. Ако средната заплата нето е 860 лева, родителите ни трябва да отделят 21,13 % от месечната си заплата за закупуване на само най-необходимите ученически пособия за първокласник. Малко по-различна е ситуацията при нашите съседи. Така, в Румъния основният ученически комплект за първи клас е почти 54 евро (250 румънски леи), което е 13,37 % от средностатистическата заплата. Подобна ситуация се наблюдава в Сърбия и Гърция, където за подготовката на едно дете за училище се изразходват съответно 13,53 % и 11,30 % от средната заплата. Малко по-малки разходи в сравнение с българските родители ще бъдат в Турция, където родителите трябва да заделят за "ученически" шопинг 19 % от средностатистическата заплата.

С най-много от всички във връзка с подготовката за училище ще олекнат портфейлите на родителите от Нигерия и Молдова, където основните ученически пособия и принадлежности ще струват съответно 54,74 % и 36,66 % от средната заплата.

С най-добра статистика са икономически развитите страни. Например, швейцарските родители през 2018 година са изразходвали малко под 3 % от месечната заплата за покупка на необходимите пособия за първи клас (приблизително 145 щатски долара). В Канада, Франция, САЩ, Саудитската Арабия и Обединените арабски емирства този показател не надхвърля 4 %.