От 24 хил. деца, върнати миналата година, само 2 хил. са отпаднали. 14 хил. са новоотпадналите от българската образователна система ученици. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев пред bTV. По думите му отпаднали са основно деца, заминали с родителите си в чужбина.

"Около 60 хил. първокласници днес ще прекрачат прага на родните училища, а от тях около 10-15% са застрашени от отпадане, но са активирани всички механизми за задържането им в класната стая", коментира образователният министър.

Вълчев смята, че основен акцент в образователната стратегия става предучилищното образование, за да не се получава парадоксът с деца, които в IV и V клас не могат да четат и пишат.

Министърът добави, че голяма част от българските общности в чужбина са се самоорганизирали и изпращат децата си предимно събота и неделя на допълнителни занимания, където те могат да учат български език.

Относно тежките раници Вълчев коментира, че продължава закупуването на шкафчета в училищата. Направени са и препоръки учебните програми да бъдат структурирани по начин, който да не натоварва децата с излишни учебници, когато не им трябват.

"Два са основните проблеми на образованието - липсват млади учители, а има и населени места, където липсват дори класни стаи", коментира Вълчев.

Той обясни, че от всички училища у нас в около 90% от тях има излишък на места, докато само 10% трудно успяват да поберат учениците си. По думите му с има създадени програми, с които ще бъде разгледано колко деца има във всеки клас и ще се работи по нормалното им разпределяне.

"Има спад на резултатите в българското образование и това е факт", заяви Вълчев. - Учителите също са демотивирани, но се надяваме с новите политики, това да се промени."

Според министъра на образование причината за многото останали места във висшите училища е завишеният прием, а не намаляващият брой на студентите.