Най-големият проблем през новата учебна година е с обхвата на всички деца в училище, смята омбудсманът Мая Манолова. "Това е предизвикателство пред нас като общество. Не просто с инцидентни акции трябва да връщаме децата в училище, а с една премислена, целенасочена политика, първата стъпка от която е обхватът на децата в предучилищната форма", каза Манолова. Тя участва в церемонията по откриване на новата учебна година в най-старото училище на Силистра "Отец Паисий", където се учи единайсет годишната Ния Атанасова - едно от момичетата-посланик на омбудсмана сред децата.

Според предварителната програма Мая Манолова трябва да посети Професионалната гимназия по производствени технологии "Евлогий Георгиев" в Силистра - част от училищата, с които работи Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" - партньор на институцията на омбудсмана. В програмата на Манолова са предвидени посещение в социално-педагогическия интернат "Христо Ботев" в тутраканското село Варненци, среща с майките на деца с увреждания - част от протестната мрежа "Системата ни убива!" и приемни за граждани в седемте общини на Силистренска област.

Днес учебната година в Силистренско започна в 45 училища и 24 детски градини, показва справка от Регионалното управление на образованието. Закрито е началното училище "Отец Паисий" в село Алеково. Най-голямото учебно заведение е средно училище "Васил Левски" в Дулово с 826 ученици. Няма промени в професионалната мрежа. Очакваният брой първокласници по данни от началото на този месец е 804 при 922 ученици през миналата година. От тази година има прием на ученици само след седми клас. Създадени са 34 паралелки - 15 профилирани и 19 - професионални.