Днес за ученическите спомени и за това какво е училището за нея, ще си поговорим с Михаела Маринова - момичето, което сме гледали по телевизията още когато беше ученичка и певицата, за която последният учебен звънец не е бил чак толкова отдавна. Ето какво има да ни разкаже прекрасната Михаела:

За теб сигурно училището не е нещо, което е много назад във времето и сигурно спомените ти са много пресни, но какво си спомняш от този период?

Винаги съм обичала да ходя на училище и мисля, че ученическите години са един от най-хубавите периоди в живота на всеки човек. Когато пораснем, често се връщаме с носталгия към тях и мечтаем отново да бъдем деца, особено на 15-ти септември, когато разхождайки се навън срещнеш деца с букети. Аз винаги очаквах с нетърпение да приключи ваканцията, за да се върна в класната стая и да се видя със съучениците ми.

Родителите ти строги ли бяха? Що се отнася и до оценките?

Майка ми и баща ми през цялото време ми повтаряха, че много по-важно е какво ще запомня от наученото, а не каква оценка ще изкарам. Не са били строги с мен, но и аз винаги съм била прилежна ученичка. През годините баба много ми е помагала с уроците, за което ѝ благодаря.

Кой беше за теб най-трудният предмет в училище?

Вероятно няма да ви изненадам с отговора - математиката (смее се). Не ми харесваше да решавам сложни формули и да стоя с часове над сборника.

Снимка: Павлин Даскалов

А любимите ти предмети?

Със сигурност литературата. Обичах да чета и да развивам теми. Философията и биологията също ми бяха много интересни.

С какви извънкласни дейности си се занимавала? Сигурно пеенето е било сред тях.

Ходих на салса танци, както и на уроци по пиано и цигулка. Това са инструментите, на които и до ден днешен свиря. След това се записах на хип-хоп танци, а на 10 години започнах да се занимавам и с озвучаването на филми.

Кои са учителите в твоя живот, които са те вдъхновили и ще помниш винаги?

Класната ми от 1-ви до 7-ми клас е страхотен човек. Тя успяваше да ни обедини и да ни научи да се подкрепяме и да сме задружни. От 8-ми до 12-ти клас много голяма роля в живота ми изигра учителката ми по математика.

Спомняш ли си първата си двойка?

Да, беше в 8-ми клас по география, защото учителката ме хвана да преписвам от атласа (смее се). След тази случка разбрах, че повече не трябва да го правя.

Снимка: Павлин Даскалов

Сега продължаваш ли да учиш?

Да, уча "Музикално-сценична режисура" в Музикалната академия. Сега ще бъда трети курс и ми е страшно интересно всичко, което ни преподават. Колегите ми са много готини и ме подкрепят.

Как си обясняваш агресията в училище? Ти самата била ли си свидетел или потърпевш от агресия в училище?

Децата в училище винаги се карат и често между тях възникват спорове за доста нелепи неща. Според мен е от голямо значение как родителите възпитават децата си и дали ги предразполагат да споделят с тях. Понякога не можеш да избягаш от конфликта, но ако имаш силна връзка и доверие на родителите си, за да им разкажеш какъв проблем имаш в училище и те успеят да реагират адекватно, тогава може би нещата ще се подобрят.

Лошо е, когато връзката между децата и родителите се губи, детето задържа всичко в себе си и не споделя, което постепенно води до натрупване на проблемите и раждането на агресията, която рефлектира върху заобикалящите го.