Първият учебен ден наближава. Изпълнени сме с очаквания за успех в училище, дисциплина на подготовката, самостоятелност. Замисляме ли се обаче доколко средата у дома помага за ефективното учене и самоподготовка или обратно - създава допълнителни неудобства и разсейва ученика?

Ето някои важни въпроси за това как да създадем вкъщи ефективно учебно пространство, което да подобри концентрацията и мотивацията на нашия ученик:

Изберете правилния кът за учене

Обикновено бюрото на ученика е в детската стая, а понякога децата пишат домашни в хола или на кухненската маса. Разгледайте своето жилище и помислете кое е най-подходящото място наистина. Това трябва да е кът, далеч от шумните зони на дома и далеч от основното струпване на други членове на семейството.

Ако стаята на ученика е достатъчно просторна, създаването на учебна зона в тих ъгъл може да бъде добър избор. Това осигурява лесен достъп до учебни материали и позволява усещане за уединение.

Детската стая е най-логичният избор, но ако се споделя с брат или сестра и се ползва за игри и забавления, може да се окаже със силно разсейващ фактор. Ако жилището разполага с кабинет или друго по-тихо помещение, то би могло да е по-подходящо в този случай.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако няма отделна стая, тихият ъгъл на всекидневната може да свърши добра работа, но се уверете, че е далеч от основните зони на дейност и има минимално разсейване. Използването на шумопотискащи слушалки е решение при невъзможност да ограничим по-шумната среда, макар че разсейването работи както слухово, така и визуално.

Светлината е от изключително значение. За предпочитане е пространството за учене да е с достъп до естествена светлина, тъй като може да помогне за намаляване на напрежението на очите и подобряване на фокуса. Поставете учебната зона близо до прозорец, ако е възможно. Добре е светлината да пада пред ученика директно върху работния плот, а не зад него. При лошо време и за късните часове инвестирайте в добра настолна лампа, която осигурява ярко фокусирано осветление, без да причинява отблясъци или сенки.

Организирайте пространството

Изберете правилните цветове. Ярките контрастни цветове могат да са много стилни, но и твърде разсейващи и изморителни за детското око. Избягвайте използването на силно стимулиращи цветове като ярко червено, електриково синьо или неоново зелено, тъй като те могат да бъдат прекалено енергизиращи и да попречат на фокуса и концентрацията. Изберете за учебната зона пастелни тонове и неутрални успокояващи цветови гами. Ако искате да добавите нотка цвят, можете да го направите с малки декорации или акценти, които няма да доминират в цялото пространство. Добавете естествени стайни растения за по-добро качество на въздуха.

Обърнете внимание на стола. Изберете ергономичен стол, който да отговаря на възрастта и ръста на детето и да осигурява удобна позиция на тялото. Повече за избора на ученически стол коментирахме преди време в Светът на мама. Бюрото от своя страна трябва да е достатъчно широко, за да обхваща необходимите учебници и материали за писане и да позволява на ученика да създаде своя удобна организация на работа.

Снимка: iStock by Getty Images

Мислете в перспектива. Ученикът расте, а с това се променят и неговите нужди и навици, свързани с учебния процес и самоподготовката, както и интересите. Изберете мебели и организация, които да могат да отговорят на тази динамика или да се адаптират сравнително лесно.

Организирайте учебните принадлежности. Постарайте се всички учебници, ученически пособия и материали да могат да се съберат на едно място в къта за учене. Добавете рафтове, чекмеджета или контейнери, за да държите тези предмети организирани и на една ръка разстояние, така че да ограничите разсейването от търсене. Насърчете детето да поддържа учебната си зона чиста и организирана, като периодично да разчиства учебното си пространство, ненужните предмети само могат да отклонят вниманието.

Създайте график. Помогнете на своя ученик да създаде учебна рутина и да организира своето време на работа и почивки. Това помага на ума да се фокусира и да работи по-ефективно. Покажете му как да използва органайзъри, бележници и календари, с които да проследява задачите си и тяхното изпълнение.

Намалете дигиталното разсейване. Телефонът, компютърът, телевизорът могат да са сериозен разсейващ фактор за ученика. Най-добре да бъдат далеч от зоната за учене. Фоновото пускане на телевизора, което често не забелязваме в ежедневието си, всъщност пречи на концентрацията и създава предпоставки за проявление на дефицит на вниманието.

Позволете на ученика да персонализира пространството, създавайки чувство за собственост. Не забравяйте, че ефективността на учебната зона зависи и от индивидуалните предпочитания и стила на учене. Включете ученика в процеса на вземане на решения, за да сте сигурни, че се чувстват комфортно и мотивирано.

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.