Искам да пожелая на учениците да бъдат здрави и смело да крачат по необятния път към знанието. Помнете, че каквото и да изберете, най-важното е да не спирате да отстоявате с думи и дела територията на духовността, човечността и достойнството. Българският народ от векове предава преклонението пред знанието като най-скъп завет на своите деца. Това каза президентът на Република България по време на официалното откриване на учебната година на Национална гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ".

Снимки >>

"Където и да отидете, каквото и да вършите, го правете с мисълта за България. Днес малки и големи ще прекрачат прага на училището, за да поемат по пътя към знанието. Аз виждам, че днес тук за нас това е най-истинският празник", заяви още той.

"Искам да изкажа своето дълбоко уважение към вас - българските учители, защото без вашето вдъхновение прогреса на обществото е невъзможен. Днес имаме особена нужда от мъдрост, а тя е закодирана в много поколения преди нас. Вие имате тази благородна мисия - да търсите тази мъдрост на предишните поколения и да я давате на нас, в нашето забързано съвремие. На вас скъпи ученици пожелавам все така всеотдайно във вашите сърца да гори пламъка на познанието. Нека никога не забравяте, че най важния урок е, че всички мечти се постигат с любов, много труд, вяра и всеотдайност", допълни още президентът.