Лятото е свършило, детето се е върнало от дългата "командировка" при баба си и дядо си, списъкът с детски книжки е прочетен и идва ред на друг - този с нещата, необходими на детето за новата година. Преди в съзнанието ви ясно да изкристализира онзи момент, в който след работа сте се разположили хоризонтално на дивана и тъкмо идва кулминацията от филма, когато детето ви се провикне с цяло гърло и писък, наподобяващ всичко друго, но не и галеща слуха мелодия, помислете, че вие заслужавате спокойствие, а детето ви - занимания, които да му бъдат достатъчно забавни и същевременно полезни, така че да не се чуди как всячески да привлече вниманието ви, когато вие имате нужда от няколко минутки почивка след дългия работен ден.

ИКЕА винаги са били творци за пример в създаването на дом, в който всеки член на семейството да намира точно това, от което има нужда. Този път на фокус са важните в дома предмети за децата, които, за да се научат да изразяват себе си и да използват въображението си, нямат нужда от много - само от бои, цветни химикали и листове хартия.

Затова с помощта на творческите материали MALA, които ИКЕА предлага, подбрахме 5 по-нестандартни идеи за игри, които, освен че ще забавляват детето ви, ще го научат да мисли и да твори - защото всеки вкъщи може да твори, стига да има правилните инструменти за целта! А заедно с него ще творите и вие.

Игри с мъниста

В предучилищна възраст децата опознават себе си и се развиват във всеки един аспект. Чудесна занимавка за детето, докато вие готвите или отмятате друга домакинска работа, е буркан, пълен с мъниста, от които малкият откривател ще изработва гривни, гердани и други бижута, да прави формички върху подложки, а тази домашна работилница ще го държи заинтересован с часове, при това развивайки мисленето му. Ако децата ви обаче са по-малки, предупреждаваме да ги наблюдавате и да се отнасяте към играта им с повишено внимание.

Снимка: IKEA

DIY кутийки

Децата ще са истински щастливи, ако им възложите задача, която ги кара да се чувстват полезни. Например, като ги накарате сами да изработят цветна кутийка за бижута или нещо друго. За целта ще са им необходими само ножица и комплект декорация от хартия. А вие можете да ги наставлявате и да им помагате в начинанието.

Снимка: IKEA

Игри с маски

Какво по-забавно от маскен бал вкъщи! Купете бели маски за очи и оставете децата си да ги оцветят с водните боички MALA. Така докато рисуват, те ще учат цветовете и ще се забавляват - а заедно с тях и вие ще се забавлявате, маскирани в различни роли.

Цветни уроци

Не е задължително времето за писане на домашни да е скучно и отегчително. Детето ви ще заобича уроците си, ако вкарате малко цвят в неговата тетрадка. Осигурете му цветни химикали и го накарайте да подчертава с различен цвят различните части на речта в изречението. Това е забавен, приятен и същевременно много ефективен начин за учене.

Майсторът вкъщи

Най-важното в един дом е всеки да има своето местенце. За детето ви това може да е мебел, която то само да декорира и подрежда. Може да е бюрото му с магнитна дъска, където да лепи цветни листчета или рисунки. А защо не и да му създадете специална, боядисана в черно стена, върху която да рисува, каквото пожелае. Изборът е ваш, но независимо какъв е той - детето ви ще се забавлява. А вие ще си почивате спокойно, докато то се учи да твори.

Снимка: IKEA