Дни преди новата учебна година ученическите борси започнаха да зареждат щандовете с учебниците и помагала. Пикът се очаква след 15-и септември, когато учителите казват на децата по какви учебници ще учат.

Dir.bg провери колко ще струва на семейния бюджет един гимназист тази есен.

Пълният комплект учебници излиза средно около 150-160 лева, а помагалата и учебните тетрадки надвишават 100 лева. Най-скъпи са учебниците по история, география и чуждоезиковите.

Търговците отчитат, че тази година цените на учебниците са се покачили от 1 до 5 лева спрямо предходната година.

Сметката за учебници обаче може да бъде намалена, ако се вземат на старо. На борсата за втора употреба отстъпките в цената при покупка са в зависимост от вида на книжното тяло, като средно е около 20-30%. Ако върнете старите учебници от предходната година оттам също може да спестите около 15%. Така сметката ви може да падне до 30-40%. Най-евтино излиза обаче, ако ученици от различните класове разменят помежду си старите учебници.  Около 60% от учениците правят така, затова и на щандовете за учебните материали настаро броят им намалява с всяка година, казват търговеци.

Най-скъпо излиза комплектът учебници с помагала и учебни тетрадки за деветокласниците. Причината е, че тази година те учат по нови програми, с които идват нови учебници и помагала т.е. няма как да се купят на старо.

Освен това броят на предметите в 9 клас се увеличава двойно и вече учат всички общообразователни дисциплини като физика, химия, биология, география, история и психология. Ако имат 11 предмета при средната корична цена на учебник към 15 лева, сумата надхвърля 150 лева. Трябва да отчетем обаче, че учебникът за изучаване на чужд език започва от 30 лева и може да стигне до 80 лева. Има и задължителни учебни тетрадки и помагала. Така общата сумата за старта на учебната година на деветокласника може да надхвърли 200 лева.

Какво показват сметките за осмокласниците? При тях парите за учебници са по-малко, защото в първия гимназиален курс предметите са наполовина по-малко. Могат да се купят и учебници на старо, въпреки че предлагането им на борсата ще е доста ограничено. Причината е, че едва един випуск е минал по тях, тъй като те са по новата учебна програма, която влезе в сила миналата година.

Най-евтино могат да излязат учебниците за 10, 11 и 12 клас, ако се купят втора ръка. Някои от тях обаче не са в добро състояние. Така че е добре да се прегледат, преди да се купят.

Откъде да купите учебници на старо? Има различни сайтове за български учебници, откъдето може да се ориентирате.

Ваденето от семейния портфейл обаче не приключва само с учебните материали. Ако детето е в ново училище, в което униформата е задължителна, трябва да предвидите още около стотина лева. Ако спортният екип за физическото възпитание е омалял, също ще е нужен нов. Така сумата за гимназиста надхвърля 400 лева.

Е, има и друг вариант, който се практикува от някои гимназисти от по-горните класове. Ученикът да не си купува учебници и да кара само с една тетрадка. Това обаче означава, че той няма да учи въобще. А после ще се чудим какво безпросветно поколение расте.