"Зеленото училище" на остров Бали е абсолютно нетрадиционно и не само в методите на обучение, а и в учебната среда.

Училищният звънец, например, е гонг. То се намира в джунглата на площ от около 81 декара, а от едната страна граничи с най-дългата река на острова. Почти всичко в него е изработено от бамбук. Сградите съвсем не са обикновени, а имат съвсем причудливи форми, които напомнят на "Властелинът на пръстените". Когато започне дъждовният сезон, дъждът удря толкова силно, че се налага преподавателите да прекъсват уроците заради шума. Обувките изобщо не са задължителни. Учениците разполагат с добре оборудвана библиотека, а самите те са изградили мостове и велосипеди от бамбук, както и площадка за игра.

Докато някои училища могат да използват определението зелен за някой съвсем скромни усилия, свързани с чашките е училищната лавка, тук проектите са на съвсем друго ниво. Децата могат да се придвижват с био автобус - друг проект, ръководен от ученици. Училищният обяд се приготвя на гориво от талашит, набавян от местната бамбукова ферма и се сервира в кошнички от слама или бананова подложка.

Разполага с менажерия от зайци, прасета и пилета. Учениците от четвърти клас са взели заем, за да купят пилетата, а сега се грижат за кокошките и продават яйцата им. Училището има и хидропоника. Имат си и змия, учителят по музика намерил усойницата една сутрин под мишпулта, но за особено опасни случаи си имат обучен човек, който може да отстрани съответните екземпляри. Кална яма пък служи за практикуване на мепатиган - балийско бойно изкуство, често практикувано в оризищата.

Може и да ви се стори странно, но това училище съществува и децата са щастливи в него.