С всеки изминал ден лятната ваканция се изплъзва все по-бързо между детските пръсти, приближавайки неусетно всички ученици до мига, в който те отново ще заемат своите места в класната стая.

Скоро първият училищен звънец ще сложи край на безгрижните им дни под жаркото слънце, заменяйки приключенията и веселите им игри с отговорности и предизвикателства пред черната дъска. А те не са нито малко, нито лесни...

С всяка нова година учебната програма на малчуганите става все по-натоварена и трудна, ето защо те имат нужда от нещо, което да им носи удоволствие, отвличайки съзнанието им, макар и за кратко, от безбройните уроци и задачи.

Поради тази причина в обучението им са включени и часове по изобразително изкуство. Напоследък обаче повечето хора подценяват този предмет и гледат на него с леко пренебрежение, без да знаят, че той всъщност е от съществено значение за хармоничното развитие на детето.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това не е просто "драскане с моливи или мазане с четки", както биха се изразили някои родители. В интерес на истината от заниманието с изкуство има много ползи. Творческият процес прави детето по-уверено и целенасочено, кара го не само да мисли, но и да задава въпроси, чиито отговори трябва открие докато опознава себе си и обграждащия го свят.

Какви са ползите от изобразителното изкуство и защо да запишем детето на уроци, насърчавайки неговия артистизъм?

Развива концентрацията и вниманието към детайла

Създаването на една картина не никак елементарно начинание. Всяка творба, подобно на пъзел, се изгражда от множество детайли, които трябва да бъдат поместени на празното платно или белия лист. За тази цел се изисква време, прецизност и концентрация. Това учи децата на дисциплина и търпение към онова, с което се занимават, като в същото време им показва, че поставените цели се постигат с труд. Пресъздавайки онова, което виждат, те постепенно се учат да обръщат все по-голямо внимание на малките подробности, докато накрая нищо не е в състояние да убегне на очите им. Наблюдателността несъзнателно се превръща в навик, който, според специалистите, в бъдеще помага за изграждане на трезва преценка в различни ситуации.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Развива фини двигателни умения

По време на творческия процес участват и двете полукълба на мозъка, което до голяма степен спомага за развитието на мисленето, зрителната и двигателната памет, както и координацията. За моделирането с пластилин или глина, оцеветяването или изрязването на фигури са необходими двете ръце, а по този начин се развива сръчността. Впоследствие гореспоменатите действия служат на малките деца за изпълнението на далеч по-сложни задачи.

Събужда креативността

Експериментите са неизменна част от творчеството, а те насърчават младия художник да използва своето въображение, излизайки от рамките на стандартното мислене. С други думи - провокират креативността му и изграждат в него смелост и свобода, които ще му послужат при вземането на бъдещи решения. От своя страна неточностите, допуснати в рисунката, помагат на детето да свикне да възприема собствените си грешки, както и да разбере, че е редно те да бъдат поправени.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Помага за емоционалното равновесие

Не напразно психолозите препоръчват арт-терапия като средство за преодоляване на стреса и напрежението. Рисуването действа изключително успокояващо и релаксиращо, тъй като откъсва малчуганите от реалността и ги въвежда в един различен свят, далеч от всички проблеми, тревоги и негативни емоции. Освен това техните творби често са израз на обзелите ги чувства, като от значение е не само изобразеното, но и експресията на цветовете, комбинацията между тях и силата на интензитета им.

Изгражда самочувствие

Увереността в собствените способности е от голямо значение за развитието на всеки един човек. Учейки се да рисуват, децата придобиват умения, с които се гордеят, особено, ако са поощрявани от своите близки. С годините това им помага да придобият непоколебима решителност, с чиято помощ да вървят смело напред по своя житейски път, притежавайки самочувствието, че разполагат с всичко необходимо, за да постигнат всички свои мечти и копнежи.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И тъй като освен четки, моливи и бои един ученик има нужда от още куп други неща, може да намерите някои интересни и любопитни подаръци, с които да го зарадвате, тук >>