Тил Швайгер е актьор, режисьор, сценарист и продуцент. Името му се свързва с някой от най-успешните немски продукции. През 2009 г. три от филмите с негово участие надхвърлят 2 млн. зрители всеки.

Първата си главна роля в киното Тил изпълнява още с дебюта си на големия екран в комедията "Manta, Manta" (1991). Една от ролите, които го превръщат в любимец на публиката, е в "Knockin` on Heaven`s Door" (1997). Първият му режисьорски проект – Barefoot (2005), печели много награди. Две години по-късно "Rabbit Without Ears", на който Швайгер е сценарист, режисьор и продуцент, става най-успешният филм в немските кина за 2008 г.

През последните години Тил Швайгер се снима в много американски продукции. Българските зрители са го гледали като сержант Хюго Щиглиц в "Гадни копИлета" на Тарантино, като граф Калиостро в най-новата екранизация по "Тримата мускетари", като нетърпелив татко в една от сюжетните линии на романтичния "Новогодишна нощ".

Тил Швайгер ще пристигне в България, за да представи последната си режисьорска творба – "Петел с вино", където другата главна мъжка роля се изпълнява от българина Самуел Финци. Филмът има над 4 милиона зрители в Германия.

Тил Швайгер, Санчо Финци и продуцентът на "Петел с вино" Томас Зиклер ще пристигнат в София на 10 март, за българската му премиера , съобщават от БГНЕС.
ИЗБРАНО