Скандал, насилие, власт и секс - провокативният фентъзи коктейл на НВО се завръща на малък екран на 2 април, в 21:05, само няколко часа след световната премиера. Вторият сезон на най-пищната екранизация напоследък продължава да се придържа плътно към култовата поредица „Песен за огън и лед” на Дж. Р. Р. Мартин.

"Game of Thrones" безспорно е най-страховитото „отроче” сред оригиналните продукции на НВО – истинско изживяване за феновете, които не се стряскат от битки за власт, насилие, кръв и секс, поднесени в доволно натуралистичен стил. Дори и да не сте маниак на тема фентъзи или да нямате интерес към средновековната тематика, нетипичната продукция ще ви омагьоса с пълната липса на клишета както по отношение на сюжета, така и като стил на заснемане. "Game of Thrones" успява напълно да заличи границата между големия и малкия екран и продължава да предлага новаторско домашно кино.

Отново сме пренесени в битката за власт в митичната земя Вестерос между седемте клана - Арин, Баратеон, Грейджой, Ланистър, Старк, Тъли и законните наследници на трона Таргариен. Ако в този студен и предателски свят има някаква лоялност - тя е временна, винаги продиктувана от собствените интереси, крепяща се на върха на меча и притисната от стоящата зад гърба й борба за оцеляване. Откровеността на сцените действа като магнит на зрителите. Във втория сезон със сигурност ще видим поредното сриване на табута, което се превръща в запазена марка на продукцията.

Преди година северният клан Старк, чийто символ е белият вълк, се озова без глава, след като „Ръката на краля” Едард „Нед” Старк (всеобщият любимец Шон Бийн) претърпя зрелищна екзекуция заради разкритието си на най-строго пазената тайна в Кралски чертог - наследниците на краля Робърт Баратеон всъщност са рожби на кръвосмешение на близнаците-любовници Церсей (познатата ни от „300” величествена Лина Хеди) и Джайм Ланистър (НВО дебют на виртуозния „лош” – датчанинът Николай Костер-Валдау). Преди това родът Баратеон осиротя след преждевременната смърт на своя крал-узурпатор Робърт, отново не без намесата на кралица Церсей, и сега в голямата игра на тронове останаха само двамата му по-малки братя. Златокосата Денерис Таргариен (английската старлетка Емилия Кларк) остана без армия, без съпруг и без син, но с три дракона, които се излюпиха в погребалния огън на съпруга на Денерис – вождът на дотраките Хал Дрого от семейните реликви на рода Таргариен – три драконови яйца.

В света на "Game of Thrones" жените са достойни воини и се сражават и с оръжие, и ум. Мъжете пък успяват да оцелеят не толкова с меч, колкото с хитрост. А притворството не се смята за порок, а за интелигентно оръжие. В края на първи сезон на гребена на вълната останаха джуджето Тирион (най-награждаваният и обичан актьор в продукцията Питър Динклидж), бруталният му брат Джайм и арогантният им баща Тивин Ланистър. Най-младата издънка на „златните лъвове” от Юг – непълнолетният, но завършено жесток Джофри Ланистър, бе коронясан за крал след кончината на Робърт Баратеон и така овдовялата кралица Церсей запази и тайната, и властта си. Изгуби само своя брат и любовник Джайм, който падна в плен на Старките от Север.

За останалите дългогодишната зима продължава – те трябва да продължат да се борят за своето оцеляване. Поредното раздаване в голямата игра на тронове предстои.

От 2 април, всеки понеделник от 21:05, по НВО
ИЗБРАНО