Готови са и първите костюми за “розовия балет” на Джордж Баланчин - “Ла Сорс”, също част от цикъла. Те са създадени от сценичния дизайнер Холи Хайнц, която паралелно със СОБ работи с миланската Ла Скала, руския Болшой театър и Щатс Опера в Мюнхен.

Тази седмица от САЩ пристига и осветителят на трите балета от цикъла “Американски балет за България 2”, който ще монтира в СОБ 65- килограмов мега-прожектор с мултимедийни ефекти на стойност близо 20 000 лева. Благодарение на него и още 10 интелигентни прожектора зад сцената на СОБ ще препуска конят на Аладин, ще лети птицата Рух и ще плава Синбад.

След миналогодишния успех на “Американски балет за България 1: Баланчин и Фарел” тази година българската публика ще може да посети второто издание на цикъла, което се състои от три балета с обща продължителност час и четиридесет минути - “Шехерезада”, ”Ла Сорс” и ”Скрябин квинтет”. Цената на един билет, който важи едновременно за трите балета, е от 10 до 50 лева (за премиера - от 12 до 60 лева). Билетите бяха пуснати в продажба преди месец онлайн на www.operasofia.bg и www.eventim.bg, както и на касата на Софийската опера и балет.

С полет от Чикаго през Франкфурт и Виена пет контейнера с обща тежест 100 килограма пренесоха 261 аксесоара от зрелищните костюми за най-пищното представление в цикъла “Американски балет за България 2” - “Шехерезада”. Тюрбанът на Синбад и синият му колан, сивата брада на цар Самур, златните обеци на целия женски харем, черната рокля с чадор на Шехерезада, парцалената шапка на Аладин, полите на осем дервиша с обща дължина 240 метра най-фина коприна и всички останали части от оригиналните костюми са вече в България.

Екзотичната “Шехерезада” ще бъде поставена по музика на Николай Римски-Корсаков от американския хореограф Катрин Поузин.

“Шехерезада” на Катрин Поузин е премиера за Европа. В САЩ балетът е боксофис хит. Даяна Уайт е вторият американски хореограф в цикъла “Американски балет за България 2”, който ще постави балета “Ла Сорс” на знаменития Джордж Баланчин.

Даяна пристигна в България миналата седмица и веднага започна репетиции с българските танцьори от трупата на СОБ. Тя е сред малцината оторизирани репетитори на балети, писани от Джордж Баланчин.

Георги Черкин зад рояла и Момчил Младенов като хореограф са основните имена в третия балет от цикъла “Американски балет за България 2” - “Скрябин квинтет”. Специално за балета от САЩ пристига и друга българска звезда - Виолета Ангелова, солистка от балета на Сюзан Фарел.