На 23- ти април 2012 г. от 19 ч. в  Sofia Live Club за трети път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”. Кой ще грабне бронзовата статуетка и паричната премия от 3000лв ще стане ясно на финала на събитието, на което  за трети път  водещ ще бъде топ-журналиста на Дарик радио Драгомир Симеонов.

В концерта ще участват младите звезди от Х фактор - Боги, Ангел и Моисей, талантливата Мелинда от  “Гласът на България” и номинираните акордеонисти от квартет КОРД.

DIR.bg е официален медиен парньор на събитието и тази седмица ви представяме всяка една от  5-те номинации за престижната награда, основана на името на емблематичния режисьор.

Йордан Славейков и Димитър Димитров (Сдружение Б+) – са автори и режисьори на пиесата „Паякът”. Номинирании са за дързостта и упоритостта да отстояват своя авторски театър и за успеха на дебютния им спектакъл у нас и в чужбина. За това, че налагат един нов вкус в изкуството - безкомпромисен в стремежа си да търси, намира и осветлява нови  идеи. На международния фестивал Арт Окраина 2011, „Паякът” получи две от общо петте награди, за най-добра актриса на Анастасия Лютова и за най-добър театрален експеримент измежду 105 пиеси.

Йордан  и Димитър  са магистри по театрална режисура, ученици на Крикор Азарян и Леон Даниел и се запознават след скандал помежду им. След дълги разговори, откриват, че са от една кръвна група в пряк и преносен смисъл. А именно Б+, както наричат и сдружението, което създават. И двамата са строго образовани в театралното майсторство и чрез допълнително обучение - Йордан е специализирал актьорско майсторство в Москва, а Димитър в Ню Йорк. Макар и млади, те работят в тандем като преподаватели в актьорски школи МОНТФИЗ. Действащи актьори и режисьори са. Първият проект на Б+ се казва „Зад вратата” и е бил благотворителна акция за жени претърпели домашно насилие, реализиран съвместно с асоциация Анимус.

Йордан Славейков е участвал във филма „Дзифт” и „Love.net".

Ето какво споделя той за мотивацията си да се занимава с театър: "Правя това, защото без него бих бил отчаян мизантроп. Защото имам партньор в работата си, който ме вдъхновява, и защото е единственото, което ме удържа да не емигрирам. Дава ми усещането, че съм необходим и значим тук и сега”.

Димитър Димитров пък е познат с участието си в Сървайвър 3, както и като лице  от реклама на известен мобилен оператор като Боб. Снимал се е в телевизионни сериали. „Защо правя театър? Защото е първото и последното, за което се сещам. Правя го, защото умея. Защото имам партньор до себе си, а това е дар.  Правя го и от благодарност към учителите си. Правя го с благословия за учениците си. Правя го, защото има място за мен..."