В понеделник, 23- ти април 2012 г. от 19 ч. в  Sofia Live Club за трети път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”. Dir.bg е официален медиен парньор на събитието и тази седмица ви представя всяка една от 5-те номинации за престижната награда.

Носителят на прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов  ще  стане ясен часове преди Церемонията, след тайно гласуване на членовете на УС на Фондацията. И тази година  победителят ще получи почетен приз и парична премия в размер на 3000 лв. Голямата награда ще бъде връчена лично от вицепрезидента г-жа Маргарита Попова. Изпълнителният директор на УниКредит Булбанк банкерът Левон Хампарцумян ще връчи специална награда от свое име и от името на институцията, която подкрепя наградата, съобщи специално за Dir.bg  председателят на УС на фондацията-актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Младите акордеонисти от Квартет КОРД  са първите музиканти, номинирани за награда „Стоян Камбарев”.  Те са студенти от Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в класа по акордеон на Добромир Митев. Георги Величков, Видин Андонов, Светослав Стойчев и Стефан Димитров  свирят заедно от деца. Квартетът дава началото си преди повече от 10 години, когато малките тогава инструменталисти са възпитаници на Антоанета Проданова. По време на професионалното си обучение в Национално музикално училище "Л.Пипков" и усилената работа с преподавателката си Диана Станчева, те се оформят като музиканти с широк мироглед.

Квартет КОРД  решават да променят разбирането на публиката за акордеона и "разчупват" с нестандартни за този инструмент жанрове. Те са класически инстументалисти и се борят за изваждането на акордеона от неговото амплоа на народен инстумент. Младите  акордеонисти са много атрактивни и   съчетават в изпълненията си класика и модерност, енергия и виртузоност. С лекота успяват да формират  нов, екпериментаторски поглед към звука на акордеона. Квартет "КОРД" правят собствени оригинални аранжименти на  произведения на Вивалди, Моцарт, Брамс, но едновременно с това и на легендарните танга на Пиацола, Власов, Петко Стайнов, Хачатурян. Свирят на 4 акордеона  дори песни на Стинг  и Майкъл Джексън.

Младите музиканти  имат множество индивидуални и общи  първи награди от национални конкурси. Те вземат участия в официални концерти и фестивали, където впечатляват и докосват сърцата  и на най-претенциозната  публика.
ИЗБРАНО