Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. Свилен имаше честта да получи прекрасната бронзова статуетка лично от вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова на стилна и впечатляваща официална церемония снощи, 23 април в Sofia Live Club. Г-жа Маргарита Попова сподели, че нейното верую е да преследва силните и смели мечти. Свободата на духа е в реализирането на мечтите, които раждат красота, а красотата ще спаси света. Вицепрезидентът благодари на хората, които раждат смели идеи, защото според нея смелите мечти дават свобода.

Председателят на УС на Фондация „Стоян Камбарев”, актрисата Деси Тенекеджиева, каза, че за нея и за приятелите и от Фондацията е истинска привилегия в това бездуховно време да могат да подадат ръка на най-младите талантливи български артисти: „Бъдете такива каквито сте и не  се интересувайте от другите, а само от вашата лична история, която разказвате. И тогава винаги ще намерите своята публика и тя ще намери вас."

Видимо развълнуваният и неочакващ наградата (сериозна парична премия от 3000 лева, почетен  приз и бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов)  Свилен Димитров благодари за признанието и цялото прекрасно преживяване, което организаторите са създали.

Главният изпълнителелен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян връчи специална награда от свое име и от името на банката, която подкрепя младите герои в изкуството на изтънчената сценографка Огняна Серафимова.  Наградата включва и покана към талантливата млада дама да реализира свой проект в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“, както и издаване на луксозен каталог на изложбата.

Водещ на стилната церемония за трета поредна година беше журналистът  на Дарик радио и истински приятел на Фондацията Драгомир Симеонов. В концерта участваха младите звезди от Х фактор - Богомил, Ангел и Моисей, чудесната Мелинда от  “Гласът на България” заедно с кубинския танцьор Алфредо Торес и невероятните акордеонисти от квартет КОРД. Всички те взривиха публиката с емоционалните си и атрактивни изпълнения и доказаха, че музиката е изкуството, което стига най-бързо до сърцата на хората. Младите акордеонисти от КОРД бяха и първите музиканти, номинирани за Наградата за изкуство. Те  получиха номинацията си от ръцете на актрисата Весела Казакова и топ водещия Ники Кънчев.

18-годишният Стефан Прохоров беше щастлив да получи номинацията си от неподражаемата актриса Татяна Лолова и режисьора Петър Тодоров - официален представител на международната мрежа за млади театрални драматурзи ”Europe Interplay”. Голямо признание и награда за таланта на Стефан бе селекционирането му за участие като представител на България в престижния фестивал, организиран от мрежата, през юли в Мадрид. ”Europe Interplay” е най-сериозната платформа в Европа за млади драматурзи, от където са тръгнали редица световни имена от ранга на Сара Кейн, а Фондация „Стоян Камбарев” обезпечава седмичния престой и пътните  разноски на Стефан Прохоров в Испания благодарение на Сдружение „Средец”.

И тази година  зад благородната цел на фондацията застанаха едни от най-сериозните фигури от политическия, обществения и културния ни живот. Спрециален гост на церемонията беше почетният член на фондацията за изкуство президентът Петър Стоянов. Американският посланик Джеймс Уорлик за пореден път  показа специалното си отношение към младите български творци и връчи стилен плакет на единствената дама сред номинираните Огняна Серафимова, която по-късно получи и специалната си награда от банката, а номинацията си от писателката Людмила Филипова.
 
Авторите и режисьори на пиесата „Паякът” - Йордан Славейков и Димитър Димитров (Сдружение Б+) бяха едни от най-сериозните кандидати  за голямата награда, основана на името на магнетичния и незабравимия български режисьор Стоян Камбарев. Те получиха престижната си номинация от продуцента и член на УС на фондацията Димитър Гочев („Стъклен дом”) и водещите на сутрешния блок за култура  Анна Ангелова и Даниел Ненчев на  официалния медиен партньор на събитието БНТ. Церемонията ще бъде излъчена  на 28-ми април от 24 часа.

Залата беше препълнена с много приятели, партньори и журналисти, дошли да уважат младите творци и личността и таланта на емблематичния режисьор. В началото на цермонията всички станаха на крака и запазиха минута мълчание в памет на академик Хачо Бояджиев. Депутатите Петър Курумбашев и Петя Раева( ДПС), издателят Мартин Захариев, Милена Попова(ЕVА), Деси Банова, Антония Петрова със съпруга си Александър Бередин, Биляна Петринска, бизнесмените Джон Хейзълууд  и Габор Такач, както и Йосиф - синът на Стоян Камбарев бяха само малка част от гостите на елитната церемония.

Вижте снимки >>


Театърът е спомен и живот, никога смърт...” През цялата вечер духът на Стоян Камбарев присъстваше на събитието  чрез силната си концентирана енергия от екрана и показа на всички, че живот след смъртта има.

БНТ, Дарик радио и Dir.bg са медиите, които официално застанаха зад събитието. Партньори на Наградата за изкуство са новият луксозните хотели BANSKO Royal Towers и PERUN Lodge, които осигуриха специални награди за номинираните.