Наградата, носеща името на култовия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.

Като официален медиен партньор на събитието DIR.bg  тази седмица ще ви представи  всяка една от  5-те номинации за наградата за изкуство:

Младият Васил Дуев е автор, актьор и режисьор на оригиналния дебютен спектакъл „Самотни персонажи” в театрална работилница „Сфумато”. Номиниран е за дързостта да отстоява своя авторски театър в това  комерсиално време, за дълбочината и въображението, с която разнищва една толкова непопулярна тема, каквато е непосилната лекота на авторството и творчеството като война със себе си.         
                                       
Васил Дуев се занимава с театър още от дете като част от театрална студия „Игра”, с ръководител Петър Върбанов. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” през 2012 г.  Избран е за едно от „Новите имена на Сфумато” за спектакъла си „Самотни персонажи”, на който е автор и режисьор. Васил е бил водещ на „Малкото голямо четене” по БНТ през 2011 г. През 2012 е участвал в международен драматургичен уъркшоп „How to deal with conflicts on stage in a documentary way and enjoy it?” в Грац, Австрия.

Ето какво казва младият артист Васил Дуев за себе си: “Мечтателят е дете-воин с екипировка от видения и идеи самозареждащи се една от друга.  Инвентарът му е безпределен, непресекващ в трупането на разумни и ирационални познания. Провокиран от архетипен страх към порастване, той отглежда своя свят така, че да не узрява никога. Съзрее ли - той се самообрича на привидно жив живот или другояче казано - смърт на духа."

Другите  номинирани тази година са  артистичното дуо Силвия Станоева и Иво Желев /Ангелите на Касиел/, кинорежисьорът Деян Барарев,  диригентът-композитор Страцимир Павлов и визуалният артист Велизар Димчев.

Вижте повече за него от видео визитката му: