Рожденият ден на актрисата е навръх Гергьовден, но понеже тогава всички са в почивка, ще го играе на 10 май.

Талатливата Мая Новоселска не дели строго ролите си на мъжки или женски. Трогвала е като Жулиета, разсмивала е с дисагите на Санчо Панса или като житена питка. На всички тези образи Новоселска гледа философски. За нея е важно да предаде чрез тях проблемите на човешкото създание изобщо. Затова не смята, че Санчо Панса, когото изигра в спектакъла на съпруга си Теди Москов „Комедия на слугите”, е само мъжка роля. За Мая той е същество. „Мисля, че всеки от нас се е вълнувал поне веднъж в живота си от нещата, които вълнуват Санчо Панса, няма значение дали е мъж или жена. Същото е с Дон Кихот”, обяснява актрисата в свое интервю.

Друго нейно изказване също дава ключа за успех в театъра: „Когато главата ти е пълна с идеи, можеш да направиш представление с едно копче и един конец или с пет хартии и три канчета с боя; с найлонови торбички, цип, тенджери, пуканки - с каквото се сетиш. Силата на актьора е вътре в него.”

Освен че са най-колоритният тандем в графата „режисьор-актриса”, двамата със съпруга й Теди Москов са сред най-здравите семейства в артгилдията. Заедно са от студентските времена във ВИТИЗ, а с днешна дата освен на собствените си успехи, се радват и на тези на сина си – младия режисьор Иван Москов.

На петдесет години Новоселска е мерна единица за чар. В редките си интервюта актрисата понякога дава рецептата: „Всичко зависи от твоите мисли, желания, мечти. Има хора, които живеят с миналото. Други битуват само с настоящето. А трети дишат с мечтите си и са вече част от бъдещето.