Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди чакано и престижно отличие за млади творци в България. Много важен факт е, че фондацията продуцира множество творчески проекти и че всички номинирани и наградени артисти са подкрепяни, за да могат да сбъднат мечтите си. Неслучайно и конкуренцията, за да се попадне в селекцията на 5-те номинации е много голяма.

24-годишната Елена Телбис е единствената актриса сред номинираните тази година. Театралната надежда е забелязана заради ролите си в спектаклите „Заешка дупка” в Театър „199” и „Жанна” в Народен театър „Иван Вазов”, за яркото си актьорско обаяние и силно концентрирана вътрешна енергия, които й позволяват с лекота да преминава от едно в друго актьорско състояние. Магнетичната Телбис  комуникира силно и на невербално ниво и директно докосва сърцата на зрителите.

Ето какво сподели тя:

"Струва ми се, че съм голяма късметлийка. Толкова много неща се случиха за около две години, че понякога се чудя "Това истина ли е или си въобразявам?". Може би е вярно, че човек трябва да прави каквото трябва, пък да става каквото ще. А в комбинация с късмет, нищо не може да го спре да си преследва мечтите. Клише, ама това е положението. Има магия в тая работа. В театъра. Не знам. Не разбирам много. Привлича ме човекът. Защо така правим? Защо така говорим? Защо правим нещо, а друго не? Защо казваме нещо, а друго премълчаваме? Какво си мислим, че правим? Има ли смисъл изобщо? Привлича ме предизвикателството да живея нечий друг живот, да не съм съвсем аз, да не съм съвсем тук, да заразявам хората. Струва ми се, че така взаимно се правим по-добри - ние актьорите и публиката, а каква по-голяма мотивация от стремежа към добро, към честност..."

Елена Телбис е родена на 13-ти август 1990 г. Завършва актьорско майсторство в класа на доц. Ивайло Христов в НАТФИЗ, а дебютът й на професионална сцена е в Младежкия театър „Николай Бинев” с постановката на Явор Гърдев „Почти представление” от Итън Коен. Веднага след това е назначена в Народния театър “Иван Вазов”. Преди няколко месеца приключиха снимките на филма „Каръци” с режисьор Ивайло Христов, в който Елена изпълнява една от водещите роли.
Като студентка получава наградата на НАТФИЗ “НАЙ, НАЙ, НАЙ”, а като професионална актриса още няколко актьорски номинации и отличия.

Останалите млади творци номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” тази година са: братята цигулари Алекс/13 г./ и Мартин/16г./ Зайранови, театралният режисьор Анастасия Събева, художникът Андрей Хамбарски и кино тандемът Еди Шварц и Йордан Петков. Всеки един от тях освен номинацията си, ще получи специална награда, свързана с осъществяването на техен проект. А носителят на Голямата награда за изкуство ще стане известен в края на Церемонията, след тайно гласуване на 20-те основатели на Фондация ”Стоян Камбарев”.

Вижте кратък филм за Елена Телбис: