Севда Димитрова беше победител във втория сезон на "MasterChef", а Симеон Червенков стана първият мастършеф на България.

Тримата най-добри хоби-готвачи в България за този сезон - Росица, Божана и Димитър, се изправиха в зрелищен финален сблъсък за титлата.

Вижте снимки >>

Кулинарните гладиатори приготвяха  4-степенно меню за взискателното жури – amuse buche (ордьоври), предястие, основно и десерт.

Димитър заложи на традиционния български вкус чрез подправки като сминух, шарена сол и пушене червен пипер. Той приготви чийзкейк от козе сирене, крем от авокадо и сьомга и сух таратор.

При Росица критични моменти не липсваха в приготвянето на капучино консуме с пяна от трюфел, биск от плодове със скарида, тартар от бразилско говеждо.

Божана приготви карамбол от риба тон, патешко с мус от сирена и лют сладолед.

След първия кръг на състезанието отпадна Росица.

Двамата финалисти - Божана и Димитър, се впуснаха в оспорван дуел с предястие, основно и десерт.

Новаторство, модерна презентация и перфектен вкус се съревноваваха да впечатлят Chef Ангелов, Chef Токев и Chef Михалчев с комбинация от продукти.

Молекулярен таратор приготви Димитър за предястие. Божана сготви морско дъно от стриди, миди Сен Жак и омар.

При предястието кандидатите за титлата се бориха да докажат, че  кулинарията е безкрайно поле за въображението.

Вечерята за 100 000 лева  продължи с 90-минутен маратон за основно ястие. Изтънчени вкусове от и за сетивата разбиха представите за възможностите на шкембето и дроб сърмата.

Божана сготви шкембе, език, мозък и патешко с плодове. Димитър приготви дроб сърма с лимец, вместо ориз, както и агнешки котлет с цвят от тиквичка.

Свежест, баланс и концепция накараха кулинарните гладиатори да се гордеят с произведенията си, а взискателното жури – да се изуми от невероятните им постижения. Перфектни презентации изградиха цялостно преживяване на топ гурме ниво.

„Висшият пилотаж”, достоен за титлата MasterChef, продължи и в празничния фоерверк във всяко меню – десертът.

Шоколад срещу изомалт (натурален подсладител с два пъти по-малко калории от захарта) бяха гарнирани с течен азот, сух лед, ягоди, кремове, рози и пуканки, магически трикове и помпа от апарат за кръвно налягане.

Димитър презентира десерт "Шоколадова сфера", а Божана Божана десерт "Въздух" - "Шу" с крем от фурми.

Всички ястия на Димитър бяха с подчертан български вкус, а Божана следваше линията - вода, земя и въздух. Димитър поднасяше кулинарните си шедьоври със специална напитка.

Ден преди финала представители на медиите избраха своя фаворит между тримата финалисти. В първия MasterChef ресторант на втория MasterChef – Севда Димитрова, те имаха възможността да опитат авторските рецепти на Божана Кацарова, Димитър Димитров и Росица Иванова. Статуетката „Победител на публиката” грабна Роси.