През изминалия уикенд във Виена се състоя австрийската премиера на българския филм "В сърцето на машината". Прожекцията в едно от централните кина в австрийската столица бр организирана от учреденото преди четири години българско културно сдружение "Vienna Sunday Cinema", поставило си за цел да представя на българската общност в чуждата страна нови продукции, изяви на музикални и културни дейци от родината ни.

Виена е двадесет и четвъртият град, в който филмът се прожектира преди премиерата му в България. Интересът и на българската, и на чуждестранната публика е забележителен. В някои от населените места зад граница са се състояли повече от една прожекции, като чуждестранни фирми за разпространение на ленти са проявили интерес към новата българска творба със сценарист Борислав Захариев и режисьор Мартин Макариев.

Сред изцяло мъжкия актьорски състав се открояват имената на любими на българската публика актьори, като Христо Шопов, Юлиан Вергов, Александър Сано, Ивайло Христов, Башар Рахал, Христо Петков, Стоян Дойчев и Владимир Зомбори.

Действието се развива през 1978 година и разказва за смазващото ежедневие на работещи в Кремиковци затворници, получили тежки присъди за криминални престъпления. Група от тях се опълчва срещу надзирателите, ръководството на затвора и народната милиция поради необичайна случка. Напрежението нараства, сблъсъкът на характерите е жесток, на изпитание е изправен моралът на всеки участник. Във филма се прокрадва и романтична нишка, която показва, че всеки е посвоему човечен, способен е да обича и мечтае.

Навсякъде по света филмът е посрещнат изключително добре, разказва Александър Сано, един от творците на филма, присъстващ на прожекцията, предава БТА. Създателите са решили този път световно турне да предхожда българската премиера - жест към сънародниците в чужбина. След представянето му в София на 18 март филмът тръгва по киносалоните на страната, ще участва и в програмата на 80 фестивала по света.