След 23 години в Атланта и емисии в CNN тя вече живее в Чикаго и е шеф на "BIT Америка", пише "24 часа". Българска международна телевизия (BIT) засега има две централи - в София и в Чикаго. Телевизията ще предава за всички българи по света. Студиото в Чикаго излъчва от близо 2 години.

Вижте снимки >>

"Телевизията е предназначена за повече българи, за 10 милиона. Вече във всяка къща има емигрант", казва Нери Терзиева, която е ръководител на проекта.

Стартът на медията е на 14 септември. Василева ще излезе на екран с първите новини. Тя ще води централната емисия за България всеки ден в 19,30 ч. наше време. В САЩ основните новини ще са в 19 ч. (3 ч. българско време) и тяхно лице ще е Ясен Дараков.

Освен новини, Василева ще прави репортажи и големи интервюта. Първата й заявка е, че ще интервюира всички кандидат-президенти на САЩ.

"През лятото Ралица беше тук да обучава репортерите. Тогава още не знаехме, че ще се съгласи да дойде при нас", казва Нери Терзиева.

Всъщност Василева е била поканена да работи за ООН и най-вероятно е щяла да започне скоро там. Преди това - веднага след като напуска CNN, тя получава десетки покани да се присъедини към едни от най-големите световни телевизии.

"23 години работих за CNN. Сега искам да дам името си на българска кауза", обяснява Василева решението си за BIT.

Екипът е поканил и Сашо Диков, като преговаря с него за 3-часово предаване всеки петък "Просто Диков". Телевизията, която ще се излъчва по кабел и сателит у нас, се подготвя повече от година. Главен режисьор е Росен Елезов. 

BIT ще излъчва 24 часа. Първоначално тръгва с обща програма за Европа. Собственици на медията са двама братя, емигранти в САЩ - Павел и Румен Вълневи.