Войната между Русия и Украйна тематично се пренесе в конкурса за красота "Мис Вселена", като това особено ясно личи от костюмите на кандидатките за титлата от двете страни - съответно Анна Линникова и Виктория Апанасенко.

Украинката се появи на един от етапите на състезанието в образа на "воин на светлината", като излезе на сцената с криле и меч в ръката.

Видеото се появи в официалния украински канал на "Мис Вселена" в Instagram и разпространен в Telegram.

Преди утрешния финал, в рамките на конкурса "Мис Вселена 2022" се проведе предварителният кръг на конкурса, състоящ се от изяви в коктейлни рокли, вечерни рокли и бански костюми, както и шоу с национални костюми.

На демонстрацията на национални костюми Апанасенко показва на света своя костюм "Воин на светлината", който е препратка към Архангел Михаил, който се смята за покровител на Киев.

"Виктория държи оръжие в ръцете си, тялото ѝ е бронирано и в същото време носи светлина през мрака, който е дошъл в нашите земи с агресора", обясняват смисъла на костюма авторите на облеклото.

Руската участничка Анна Линникова пък се яви с костюм "Короната на Руската Империя", за който в руската преса плъзнаха слухове, че е изработен с участието на Ермитажа в Санкт Петербург. Музеят отрече да има нещо общо с конкурса и костюма. Оттам заявиха, че не могат да обяснят подобни слухове. "Това не е вярно, костюмът не е създаден в сътрудничество с Ермитажа. Не знаем откъде идва тази информация", коментираха от културната институция.

В същото време авторката на костюма - петербургската дизайнерка Олга Малярова, уточни, че при създаването на роклята се е вдъхновила от короната на руската императрица Екатерина II. "За мен тази корона е най-луксозното бижу и изкуство като цяло", споделя тя. Костюмът е изработен от копринено кадифе и украсен с перли и полускъпоценни камъни.