Тя е отличена за ролята си на кюрдка-камикадзе във филма "Жената на моя живот" на Антоний Дончев, съобщи Съюзът на българските филмови дейци.

Вижте кадри от филма >>
Трейлър >>
Снимки на Марковска >>

Марковска си дели наградата с Данай Андрулаки за участието й във филма "Anemistiras" (Гърция). Призът за най-добра мъжка роля взе гъркът Панайотис Вогопулос за "The Lion of Penteli". "Simshar" на Ребека Кремона (Малта) спечели голямата награда "Златна Афродита" за най-добър филм и режисьор.

"Жената на моя живот" е дебют в игралното кино на Антоний Дончев. Сюжетът е по истинска история по време на режима на Саддам Хюсеин. На 6 г. Азад (кюрд от Ирак) е сгоден за Виан, но войната ги разделя. Когато след 13 г. се срещат случайно на път към Европа, Азад не може да я познае, но се влюбва в нея. Виан обаче е въвлечена в смъртоносна политическа игра и не може да му разкрие всичко за себе си. Азад се опитва да я спаси на всяка цена - дори да се разделят завинаги.

Сценарият на първата копродукция на България с Кюрдското регионално правителство в Ирак е написан от Дончев в съавторство с Али Талиб, а в копродукцията участват Македония и Румъния. Във филма играят Соран Ибрахим, Селин Акгул, Михаил Билалов, Силвия Петкова. Оператор и продуцент на филма е Иван Тонев.

Това за Марковска е втора международна награда. През 2005 г. за играта си в "Открадната светлина" получи приз за най-добра женска роля на "Холивуд филм фест' в Америка.

Дончев вече бе отличен с наградата за най-добър режисьор на 11-ото издание на Румънския международен филмов фестивал Rо-IFF 2015. Продукцията представи България на Фестивала за операторско майсторство "Братя Манаки" в Македония, в раздела за филми от Югоизточна Европа.