Първият ден от седмицата е тук, а с него идва и поредната среща в поредицата ни #Сефте. Днес ви представяме един млад мъж на прага на 30-ия си рожден ден, който вече е част и от семейството на Dir.bg.

Иван Боянов е сред най-разпознаваемите телевизионни журналисти със спортен профил в последното десетилетие. Бакалавър е по "Медии и журналистика" в УНСС. Стартира кариерата си през 2010 г, а скоро след това завършва и специализиран курс при прочутия американски професор Кент Колинс - председател на Факултета по радио и телевизия в училишето по журналистика в щата Мисури. През лятото на 2014 е един от едва четиримата европейци сред сред 30-те журналисти, участвали в специалната обучителна програма на Международния олимпийски комитет. В нея, по време на младежките олимпийкси игри в Нианджинг, Боянов е отличен като най-добрият млад репортер.

В последните 5 години свикнахте да го виждате често в ефира на bTV като водещ на спортни емисии, студийни програми, репортер и създател на авторски документални и публицистични материали. Един от тях, посветен на легендарния ни плувец Петър Стойчев, му носи и класиране в призовата тройка в категорията за най-добър млад репортер в света под 30 годишна възраст.

"Конгресът на световните спортни журналисти AIPS се проведе в Будапеща. Признанието беше наистина голямо, но не само за мен, а и за екипа, с който съм работил."

В годината, в която Иван излиза от тази младежка категория, е време за нови предизвикателства, които той намира в портала Dir.bg. За работата на всеки журналист най-точната оценка е доверието на аудиторията. Затова и днес ви го представяме с типичната за Боянов усмивка и чувство за хумор. Роден в Манчестър, където прекарва първите 7 години от живота си, Иван има какво да ви разкаже за себе си и неговите сефтета.

"За първи път "се прибрах" в България, когато бях на една година. Родителите ми са се прибрали, за да ме покажат на баби и дядовци."

Увлечението му към спорта си личи още от детските години, но балансът с учебните задачи не е лесна работа. С баща и дядо в академичните среди всяка оценка, различна от 6-ица, се приема трудно.

"Първият път, когато избягах от училище беше в трети или четвърти клас и го направих, за да гледам вечното дерби между Левски и ЦСКА. Бях много доволен, но после имах сериозни проблеми вкъщи."

Днес Иван вече е гледал и отразил десетки издания на голямото дерби, но е пътувал и срещнал световни величия като Линдзи Вон, Луиш Фиго, Арсен Венгер, Жозе Моуриньо, Христо Стоичков и още много други. За новия профеисонален път и смяната на телевизия с интернет като развитие, Боянов е откровен, че има и личен сантиментален мотив.

"Надявам се да се впиша добре и бързо в екипа на Dir.bg. Това беше един от първите сайтове, за които чух в България, още когато бях дете. Когато се върнахме от Англия, баща ми често пишеше във форумите на Dir. Вярвам, че бъдещето на професията ни е онлайн и затова днес съм тук", завършва Иван Боянов, а още за него можете да видите в поредния видео епизод на #Сефте.