Във времена като тези, в които живеем днес, дори най-невъзможното би могло да се възприеме за нормално. Например, като това сам да свалиш гел лака от ноктите си - в домашни условия и с подръчни материали. В момента дамите, поддържащи перфектен маникюр единствено и само благодарение на любимия си маникюрист, срещат изключителни трудности. Това е така, защото за разлика от обикновения лак, който се почиства с лакочистител, маникюрът с гел лак изисква специална техника за неговото премахване. И преди да се е стигнало дотам, че в своята безпомощност да сте "излющили" не само собствения си гел лак, но плочката на ноктите си, ви предлагаме няколко стъпки, с които да улесните начинанието.

 

По възможност си подсигурете си по-груба пила за нокти

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всичко, което трябва да направим, е внимателно и нежно да се опитаме да премахнем горният слой на финалния топ лак, който са ни поставили. В тази стъпка е изключително важно да знаем, че по-силният натиск от наша страна може да причини повреждане на нокътната плочка и дори чувство на парене. Идеята на това "пилене" е просто да подготвим горния слой за следващата стъпка и по-доброто усвояване на течността, с която ще отстраните изцяло лака на ноктите си.

Защитете кожата на ръцете си

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След това намажете кожата около ноктите и върховете на пръстите си с масло за кожички или гъст крем. Това ще ви осигури защита от ацетона, който ужасно изсушава кожата. В случай, че нямате специален крем за кожички, можете да сложите дори кокосово масло или зехтин.

Извадете памука и забравения в шкафа ацетон от времената, в които носихте обикновен лак

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ключът към премахването на гел лака е да накиснете връхчетата на пръстите си в ацетон, като за целта можете да използвате малка купа. Ако имате памук обаче, най-добре е да подготвите памучни тампончета, в които да поставите върху ноктите си. Направете ги като подложки - възможно най-близо до размера и формата на нокътната ви плочка.

Увийте върховете на пръстите си с алуминиево фолио

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За да ги задържите за по-дълго, предоставяйки достатъчно време на подложките да абсорбират ацетона най-ефективно, ви трябва и още нещо, което съм сигурна, че има в почти всеки дом. Вземете кухненско алуминиево фолио и го разкъсайте на малки квадратчета. След което увийте върховете на пръстите си в тях, поставяйки напоените с ацетон памучни подложки отдолу. Гел лакът трябва да изглежда така, сякаш се повдига от нокътната плочка. И все пак е възможно да остане малко количество от него. В този случай се опитайте да го отстраните с лек натиск, но ако то отказва да се махне, тогава се върнете към накисването за поне още пет минути и опитайте отново.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хидратирайте ръцете си

След дългото "ацетоново приключение", ноктите ви вероятно ще бъдат малко сухи. Ако желаете можете да ги оставите да "подишат" малко като ги накиснете в кокосово масло за пет до седем минути, след това нанесете на кожичките си масло за нокти. Ако не разполагате с такова, може да сложите най-обикновен крем, с който да рехидратирате кожата и ноктътните си плочки. Това е една от най- важните стъпки, защото ацетонът уврежда нокътното легло.

Още от рубриката VЯRAFIED следете в Инстаграм.