Колко често сте мислили как да засилите имунната си система чрез правилен хранителен подбор? Допреди глобалната пандемия малцина от нас са обръщали сериозно внимание на това какво похапват. Преминавайки през период на адаптация, ограниченията насочиха вниманието ни към това да научим повече за здравето си, което до голяма степен се дължи на културата ни на хранене.

По време на първия локдаун, навсякъде се заговори за това с кои храни ефективно да засилим организма си. Информационните вълни ни заливаха със съвети за правилно хранене, които ни звучат по-трудно изпълнимо.

Днес, когато по-скоро се водят дебати за това дали да се ваксинираме или с каква ваксина, кога и къде, си даваме сметка за няколко много ясни вече за нас факти:

Факт 1

Не е невъзможно, но е по- трудно постижимо за едно домакинство да си набави необходимите витамини само от храна. Замислете се колко време можете да си позволите да отделите, за да осигурите всички най-важни витамини? И да си признаем, повечето от всички здравословни рецепти, които ни демонстрират в социалните мрежи, изглеждат така лесни и неустоимо привлекателни, а всъщност невинаги е така. Изискват повече свободно време и финансови възможности, отколкото разполагаме.

Факт 2

Дори децата знаят наизуст всеизвестната максима, че зеленчуците и плодовете са най-здравословните храни, но всъщност тя далеч не е толкова актуална. Оказа се , че много от съвременните природосъобразни дарове губят своите свойства. Популярното издание New Scientist публикува становището на учени от различни университети по цял свят. Става ясно, че от година на година растителните продукти съдържат все повече захари, защото в стремежа си да привлекат повече потребители, производителите намаляват горчивината и увеличават сладостта на растителните храни.

Пандемията ни накара да променим някои стари хранителни навици. Бяхме свикнали да търсим витамин С само в портокалите и кивито, оказва се обаче, че и други храни съдържат големи количества. Лютите чушки например са пребогати на витамин С, зелени сладки чушки, броколи, папая, карфиол и брюкселско зеле. Важно е да се знае, че витамин С се разрушава много лесно под действието на температура и слънчева светлина. Ако искаме да набавим дневната доза витамин C, трябва и прием на хранителни добавки.

Снимка: VItamix

Факт 3

Покрай случващото се и COVID-19, се появи информация за ползите на селена като антиоксидант и способността му да предпазва организма от инфекции. Това бе и причината хората да наблегнат върху приема на ориз и пшеница. Истината е, че микроелементът Селен в новите сортове ориз и пшеница, например е силно занижено, защото не успяват да синтезират от почвата полезните и необходими вещества, допълнителен негативен ефект оказват пестицидите, замърсената околната среда и др. фактори

Това е още една причина, за да го набавяме чрез хранителна добавка.

Снимка: Dir.bg

Факт 4

Много по-трудно е да получим достатъчно ВИТАМИН D от хранителни източници, защото съдържанието му в повечето продукти е оскъдно. Витамин D се съдържа в малък брой храни, основно в сьомга, сардини, херинга и скумрия. Така също в черен дроб на риба или говежди черен дроб. Или пък за ЦИНК - Естествени източници на ЦИНК са стридите, ядките, морските дарове. Колко често консумираме тези продукти? В достатъчни количества ли са, за да сме спокойни, че сме приели оптималната доза в условията на постоянно разрастваща се пандемия?

Трудно е да си набавяме ежедневно всяка съставка, която има за задача да подсили имунната система. Ето защо е добре да приемаме комбинация от тях. Натъкнахме се на една наистина успешен продукт, който няма как да не споделим с вас:

VITAMIX Витамин С + ЦИНК + СЕЛЕН + D3 ДЕПО е продуктът с подходящата комбинация за сезона. Съдържа всичко необходимо в една ДЕПО таблетка, т.е. таблетки с удължено освобождаване за по-добро усвояване на активните съставки. Плюсовете са много: всичко, от което се нуждае тялото ни в една таблекта. Без хаотично търсене, регулярно наблягане на храни, съдържащи всички необходими нутриенти. А най- хубавото от всичко е , че този продукт е подходящ за дългосрочно приемане.


 

*Материалът е с продуктово позициониране