Един от най-разпространените кожни проблеми в световен мащаб, засягащ 9,4% от населението е акнето. Навярно никога не сте си представяли, че всъщност това е осмото най-разпространено заболяване. И макар това да се случва най-често сред тийнейджърите, за съжаление и по-зрелите хора се сблъскват с това коварно и неприятно дерматологично заболяване.

И ако имате проблеми с появата на запушени пори, комедони, папули, хиперпигментации или подобни, сте абсолютно наясно, че бихте дали всичко от себе си, за да се справите и намерите светлина в тунела. За себе си, за своята очаквана чиста кожа и визия и най-вече за емоционалното ви състояние. Точно така, може би не сте се замисляли за важната роля и психосоциалното въздействие на акнето върху качеството на живот. Негативните ефекти в последствие от незаличимите пъпки са много - ниско самочувствие и самовъзприятие, а в тази връзка страдащите доста често се самоизолират, стигайки до депресия и тревожност...

И понеже VЯRAFIED е рубрика за градските, модерни дами, които нямат време за подобни апатични състояния, предлагаме директно да преминем към разбирането на тази дерма болест и начините за ефективното ѝ лечение.

Провокиращи акне храни

Захарните десерти, рафинираните зърнени храни и като цяло високото съдържание на мазнини, както и продукти с висок гликемичен индекс като глюкоза, бял хляб и ориз, шоколад, биха провокирали допълнително възпалителните процеси в организма ви. Дерматолозите съветват при акне да избягваме най-вече млечните храни, защото се смята, че те директно доставят екзогенни полови хормони, активиращи проблема.

За съжаление любителите на диета, богата на месо, също трябва да внимават заради левцина.

Кои са факторите, които провокират акнето?

Основната и най-често срещана причина за появата на проблема е бактерията-причинител или така наречените резистентни щамове, които могат да причинят възпалени лезии. Друг не по-малко важен фактор е хормоналният дисбаланс, както и генетичната обремененост (акне, преживяно от майка, баща, братя или сестри). Важно е да отбележим, че тютюнопушенето и честото използване на грим, който запушва порите, както и използването на комедоногенни продукти за кожата, са сред основните причинители от различно естество.

Ключови съвети за справяне с акне

Винаги на първо място е консултацията с дерматолог, за да се открие първоизточника на проблема, но най-вече търпение и постоянство. И все пак има някои хитринки, които благоприятстват справянето с неприятните прояви на акне. VЯRAFIED се впечатли изключително от най-новото откритие - ултраконцентриран серум на дерматологичния бранд La Roche-Posay - Effaclar. Тайната на този продукт се крие в състава му, който осигурява превенция и намаляване на броя на наличните затворени комедони. Друго невероятно негово качество е, че се бори с появата на микрокомедоните, които са основната патологична единица на акнето. А най-доброто от всичко е, че докато го ползвате и борите всички несъвършенства, серумът показва обещаващи резултати върху появата на първите линии и фини бръчици, както и върху признаците на стареене на кожата.

И за да бъдем максимално изчерпателни, няма да пропуснем да споделим и други важни трикове:

  • Почиствайте редовно кожата си с подходящи за типа кожа продукти
  • Козметиката, която ползвате трябва задължително да бъде некомедоногенна, ако страдате от акне
  • Интересно, но факт е, че стресът и безпокойството също биха могли да окажат негативно влияние върху отстраняването на проблема. В тази връзка е добре да си осигурите възможно по-добър сън и спокоен начин на живот.