Това става възможно, след като парламентът гласува допълнителни средства в бюджета на НЗОК. Така България се нарежда сред 24-те страни в Европа, взели мерки за профилактика на рака на шийката на матката - второ по честота онкологично заболяване сред жените. Не можем да повярваме, че това се случи, заявиха представители на фармацевтичните среди.

Ето какво споделя доц. Андрей Галев от ВМА за ваксината: "Презервативът не спасява от рак на маточната шийка, защото вирусът, който причинява рак на маточната шийка, е толкова прилепчив, че може да бъде предаден без сексуален контакт – само при полова игра с галене и закачки. И всеки нов партньор увеличава с 15% риска от заразяване с него. Мъжът също може да се зарази и да се разболее, например от рак на ларинкса, но вирусът е страшен главно за жените. Една от причините е късната диагностика - мъжът трябва само да погледне под колана си и да види, че не всичко му е наред, докато жената трудно би могла да надникне във вътрешностите си. За да установи проблем, тя трябва да отиде на гинеколог."

Доц. Галев, който е ваксинирал дъщеря си Марта преди две години, когато тя навършила 12, обяснява: "Ваксината трябва да се направи преди момичето да започне да води сексуален живот. Най-голяма възможност за заразяване има в два периода. Първият е от 15 до 18 години, който аз бих свързал с така нареченото сексуално любопитство: момичето експериментира с различни партньори. Вторият пик е между 30 и 40 години. Той може да се обясни с няколко факта – жената става по-освободена или е решила да изпита своята сексуалност, или пък партньорът й влиза в кризата на средната възраст..."

За жалост тази профилактика ще обхване само децата на 12 години и по-големите момичета, дори тези на 13 години, пропускат шанса да се ваксинират безплатно. В Австралия ваксинирането е безплатно на жени до 45-годишна възраст. За жената над 40 години е важна вторичната профилактика – прегледи, натривки. Естествено, ако поиска, тя може сама да си купи ваксина, но парите няма да й бъдат възстановени от НЗОК.

Д-р Павлина Михайлова