Хитростта, с помощта на която можем да постигнем спокойствие, е промяната на начина, по който реагираме на стреса. Най-важната стъпка, с която трябва да започнем, е откриването на източника му.

Много хора нямат проблем с това. Жените, например, посочват като най-често срещани фактори за притеснение липсата на пари, после работата, икономическите и семейни отговорности.

Напрежението обикновено се провокира от ситуации, които ни карат да се чувстваме безпомощни. За да определим източника на стрес, трябва да си зададем въпроса: „Коя част от ежедневието ни действа разрушително на психиката?“.

Тялото ни знае най-добре кои обстоятелства ни напрягат. Така че другият метод за определяне на стресиращия фактор е като установим в кой момент чувстваме физическо неразположение. Например, ако при плащането на сметки ни боли глава, това означава, че даденото обстоятелство ни напряга. Веднъж осъзнавайки проблема, ще ни бъде много по-лесно да открием начините, за да се справим с него.

Когато сме имали лош ден, първото, което трябва да направим, след като се приберем вкъщи, е да се опитаме да се успокоим. Можем да постигнем това като поговорим с близък приятел или се позанимаваме с дейност, която успокоява съзнанието ни.

За по-бърз и траен ефект трябва да упражним дълбоко дишане, медитация, йога или други упражнения. Колкото по-дълго практикуваме подобни активности, толкова по-спокойни ще бъдем, а по този начин ще се освободим и от стреса.