Във възка със статията ни от 11 декември, посветена на ваксината срещу някои видове папиломен вирус, които могат да причинят рак на маточната шийка (от 2012 г. тя ще бъде препоръчителна за всички момичета на 12 години и ще се реимбурсира от НЗОК), потърсихме мнението на доц. Милко Сираков, началник на отделението по стерилитет, гинекологична ендокринология и детско-юношеска гинекология в Университетската АГ Болница “Майчин дом”:

"Следя най-внимателно цялата информация относно ваксината срещу рака на маточната шийка. Възможно е да има странични действия, но те са леки, най-често – на мястото на убождането, и се преодоляват. Несериозно е да се говори, че причинява смъртни случаи. Няма от какво да настъпи смърт при тази ваксина – тя е изцяло рекомбинантна, тоест, от изкуствено създаден белтък, идентичен с този от обвивката на вируса. Това не са убити вируси, както беше при някои от по-старите ваксини.

От около 200 типа човешки папиломен вирус (HPV) по-малко от 40 предизвикват рак. Ваксината, която се ползва в Европа, е срещу тип 16 и 18 тип, които се срещат най-често. Тя дава над 80% сигурност, което е много сериозен резултат. Но това не значи, че когато едно момиче се ваксинира, то не трябва всяка година редовно да си прави цитонамазки. Естествено, няма пречки ваксинацията да се извърши и на по-голяма (от 12 години) девойка, но трябва все пак да се има предвид, че ефикасността на имунния отговор е най-висока до 26-годишна възраст.

Проблемът при този вирус е, че едно естествено заразяване с него не предизвиква имунитет: той стига до базалната мембрана на лигавицата и в рамките на година и нещо мигрира – започва да се „качва” нагоре, защото под заразения слой се образуват нови клетки, а старите умират; постепенно стига до повърхността и „литва в атмосферата” - така организмът се самоизлекува. Но не се създава имунитет, защото вирусът всъщност не контактува с имунната система.

Ако жената междувременно се ваксинира, при повторна среща вирусът не може да проникне в клетката, защото тя ще е „заключена”. Ако не е имунизирана, обаче, той може отново да влезе и това „отново и отново” в рамките на 7-8 години (плюс други канцерогенни фактори) може да доведе до рак на шийката на матката.

У нас от известно време има движение срещу ваксинациите изобщо. По форумите можеш да намериш както безкрайно полезни неща, така можеш да се натъкнеш и на много глупости. Една от тях е и въпросното движение. Според мен то е не само глупаво, то е престъпно. Да не забравяме, че ваксините са едно от най-великите постижения на медицината и благодарение на тях са прекратени масовите епидемии, отнемали живота на милиони хора в продължение на векове."


Д-р Павлина Михайлова