За разлика от други неща, създадени от човека, при ваксината срещу HPV страничните ефекти не са въпрос на човешка грешка или на некачествено изработен продукт. Най-често те са непредвидима реакция на организма към нещо, с което той е влязъл в досег.

Всеки човешки организъм е различен, във всеки различен период в него циркулират различни вещества (за много от тях ние и не подозираме, защото са влезли, например, с храната и напитките). Затова не е възможно да се предвиди със 100 % сигурност кое вещество или лекарство как ще ни подейства. И дали няма да се прояви нещо, което ние обикновено наричаме „страничен ефект”. Картинката се усложнява още и от факта, че e възможно някое оплакване, което ние решаваме, че е страничен ефект от ваксината, да се е появило по време или след ваксинирането без всъщност да има връзка с него. Просто двете събития са съвпаднали по време.

Ваксината срещу HPV има странични ефекти и те трябва да се знаят

Непосредствено след ваксинирането, (както при много други ваксини), един на всеки 10 души може да почувства: лека болка на мястото на убождането, почервеняване на мястото на убождане, отпадналост, мускулни болки (Трябва да се отбележи, че това са локални реакции, характерни за инжектирането на което и да е лекарство). Както и пристъп на паническа атака, която може да се получи преди самото боцкане.

Средно при един на всеки 100 ваксинирани са възможни: гадене, повръщане, коремни болки, диария, болки в ставите, диария, сърбеж.

Редки странични ефекти са възпаление на горните дихателни пътища, виене на свят, като те се получават средно при един на 1000 ваксинирани

Много редки странични ефекти: алергични реакции като анафилактичен шок, затруднено дишане, загуба на съзнанието. Те са регистрирани при прилагането на 41 от 4-тe милиона дози, направени в периода от септември 2008 до юли 2010 г. във Великобритания.

При всички съобщения в литературата за вероятни „странични ефекти” все пак се подчерава, че те наистина са се получили след ваксиниране, без обаче да е абсолютно доказано, че ваксината ги е предизвикала. Впоследствие, при някои от случаите се установява съществуващо (неразпознато до момента) допълнително заболяване или състояние.

Такъв случай, който разбуни духовете във Великобритания срещу тази ваксина, беше смъртта на осмокласничката Натали Мортон. Впоследствие при съдебната експертиза обаче беше открит огромен тумор на белите дробове и сърцето, като не беше открита връзка между нейната смърт и ваксинацията.

Защо е важно лекарят да познава детето, което ваксинира?

1. Той трябва да установи дали детето ви е здраво в момента и не страда от заболявания, които биха довели до някакви усложнения след ваксинирането
2. Имайте предвид, че ваксината няма да предизвика силен имунен отговор при хора с намален вроден или придобит имунитет, например, заразени от HIV, вземащи имуносупресори, химиотерапия или след трансплантация. Както всяка друга ваксина, и тази не трябва да се прилага при температурни състояния.  
3. От лекаря зависи дали ще бъде предприето адекватно лечение на евентуални странични ефекти.

Автор: Павлина Михайлова