Според Бруне, тези безобидни хапчета могат да предизвикат крайно тежки и даже опасни за здравето странични реакции. „Днес парацетамолът изобщо не биха го допуснали като лекарствен препарат даже и с рецепта, да не говорим за свободна продажба. Даже разрешената денонощна доза от 4 грама може да предизвика тежко отравяне и поражение на черния дроб, а двойното превишаване на дозата съдържа възможността за остра чернодробна недостатъчност” – твърди проф. Бруне.

Според учения аспиринът не е по-добър от парацетамола. Този класически аналгетик, представляващ ацетилсалицилова киселина, също предизвиква много странични реакции. Затова неговото приемане е оправдано само при пациенти със сериозно сърдечно-съдово заболяване. „Обезболяващото действие на ацетилсалициловата киселина продължава само няколко часа, а ефектът от разреждането на кръвта е за няколко денонощия” – казва професор Бруне. За такива хора е противопоказно да им вадят зъб или да се подлагат на хирургически операции, дори след като няколко дни не са приемали аспирин. Приемането на аспирин означава повишен и неоправдан риск от кръвотечение.

Не само професор Бруне мисли така. Ново научно изследване на британски медици, публикувано тези дни в списание Archives of Internal Medicine, свидетелства, че рискът от приемането на аспирин е оправдан само при пациенти, които вече са претърпели тежък инфаркт на миокарда или инсулт. Ръководителят на това изследване Косик Рей, професор от лондонския университет "Свети Георги", не се съмнява: "Здравите хора имат от аспирина повече вреда, отколкото полза".

И все пак какво да се прави, ако ви заболи глава или мъчи зъб? Професор Бруне препоръчва да се обърнете към алтернативните препарати ибупрофен и диклофенак. Тези медикаменти са подробно изучени през последните 30 години и също са допуснати за продажба без рецепти в пълно съответствие със съвременните представи за безопасност на лекарствените средства.

"Разбира се и тези субстанции също могат да причинят вреди, особено ако се приемат продължително и във високи дози – казва ученият. – Сред възможните странични ефекти са повишено кръвно налягане и стомашни кръвотечения. Все пак това са лекарства, а не бонбончета. Но като цяло тези субстанции се понасят по-добре, отколкото аспирина или парацетамола. Преимуществата на ибупрофена и на диклака са още и в това, че те се отстраняват бързо от организма, затова рискът от предозировка е много по-нисък и не представлява опасност за живота."