Пародонтозата е процес на разрушаване на структурите на пародонта, вследствие на изменение на епитела на венците и заболяване на тъканите на зъба. Засяга опорно-държащия апарат на зъбите.

В основата на дистрофичния процес на епитела на венците е заложена реакция на организма, стремяща се да предотврати разпространение на налична инфекция.

Дистрофичните промени водят до загуба на функциите на опорно-държащият апарат, разклащане и загуба на зъби, пишат от puls.bg.

При анализът на развитието, строежа и функционирането на структурите на пародонта може да се смята, че при недостатъчно функциониране на зъбите, защитната тъканна течност, която се отделя в устната кухина между края на емайла на зъбите и слоят на епителните клетки, застоява. Получава се процес на образуване на минерални кристали от слюнката, чийто размер в последствие нараства.

Зъбният камък започва да разрушава външните тъкани на зъба, което дава началото на възпалителен процес и развитие на пародонтоза (пародонтит).

Нарушената цялост на базалната мембрана на епителната тъкан на венеца и емайла и дентина се превръща във входна врата за навлизането на патогенни микроорганизми. Вследствие на възпалителния процес се наблюдават сериозни дистрофични промени в тъканите на венците. Венецът се отдръпва, възможно е да се получи оголване на зъба до корена. Образува се венечен джоб, в който има отложен зъбен камък и разраснала се гранулозна тъкан.

При рентгенова снимка се различава едностранно или двустранно разреждане на междузъбните костни преградки. Процесът обхваща само определени зъби.
Процесът е свързан със силно разклащане на засегнатите зъби. При липса на лечение, те се губят.

Особеното при този процес е, че при „изтласкане“ на зъба от венеца и загубата му, тъканите на венеца заздравяват и затварят раната.
 
Приема се, че заболяването се дължи на травматични фактори:

- наличие на зъбен камък
- неправилно пломбиране на зъби, поставяне на коронки, мостове и други
-   неправилно подреждане на зъбите
-  нарушен контакт между зъбите и др., които създават възможност за травмиране на пародонта при дъвчене и попадане на храната между зъбното пространство